17.05.2018   10:00
Team Europe

Заява Високої представниці ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріки Моґеріні від імені Євросоюзу з нагоди Міжнародного дня протидії гомофобії, трансфобії та біфобії

"З нагоди Міжнародного дня протидії гомофобії, трансфобії та біфобії Європейський Союз підтверджує своє зобов’язання боротися проти усіх проявів дискримінації та злочинної нетерпимості на ґрунті сексуальної орієнтації, ґендерної ідентичності та статевих ознак. ЄС і надалі активно сприятиме і захищатиме права лесбійок, ґеїв, бісексуалів, трансґендерів та інтерсексуалів (ЛҐБТІ-осіб)."

"Часто ЛҐБТІ-особи стають жертвами насильства та злочинів через ненависть як у Європейському Союзі, так і поза його межами. Й досі вони часто піддаються дискримінації та жорстокому поводженню через свою сексуальну орієнтацію, ґендерну ідентичність чи статеві ознаки. Дотепер у багатьох країнах наявність партнера тієї ж статті вважається злочином. Людей арештовують, ув’язнюють і в деяких випадках навіть страчують лише через те, з ким вони будуть стосунки. Але навіть у країнах, де закон захищає від дискримінації на ґрунті сексуальної орієнтації, такі особи часто піддаються стигматизації через гомофобію, трансфобію та біфобію. Це призводить до соціальної ізоляції, що, своєю чергою, спричиняє економічні та медичні втрати для суспільств.

2018 рік є важливим для прав людини, адже ми відзначаємо 70-у річницю Загальної декларації прав людини. У першій статті декларації зазначено: “Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах”. ЛҐБТІ-особи не є винятком. Тому Євросоюз і надалі боротиметься за “рівність прав для всіх” – незалежно від сексуальної орієнтації.

Європейський Союз продовжить протидіяти дискримінації та насильству через сексуальну орієнтацію чи ґендерну ідентичність. Для цього у нього є набір політичних діалогів та діалогів щодо прав людини, просвітницьких заходів, фінансової допомоги та адресних політичних інструментів. Йдеться, зокрема, про “Список дій Європейської Комісії щодо сприяння рівності ЛҐБТІ-осіб” та “Принципи ЄС щодо сприяння та захисту всіх прав ЛҐБТІ-осіб”. Це також засвідчує рішучість Європейського Союзу сприяти рівності ЛҐБТІ-представників як у самому ЄС, так і поза його межами.

Сьогодні Європейський Союз віддає належне всім, хто працює заради сприяння та захисту прав ЛҐБТІ-осіб. Дозвольте нам ще раз підкреслити: “Правозахисники, ви не самі. Європейський Союз – завжди з вами”.