24.03.2019   12:00
Єврошколи

Так сталося, що, жінки у приблизно 70% випадків були моїми безпосередніми керівниками на роботі у громадському секторі, дипломатії та міжнародних організаціях. Трохи рідше, але також доволі часто керівниками організацій або у складі правління/leadership організацій, у яких я був залученим, теж було досить потужне представництво жінок.

Приємно, що 2 жінок – моїх керівниць та 1 однокласниця потрапили до списку 100 найуспішніших жінок України 2019 за версією Новое Время. Не пригадую гострих конфліктів на ґрунті статті, а навпаки переконаний, що гендерний баланс складу команд і лідерства в командах сприяє гармонії та поєднанню хороших задумів та зусиль, особливо на шляху втілення big dreams. На маю суб’єктивну думку, тут процес і результат залежить радше від особистості.

Водночас варто пам’ятати, що у сфері управління, залучення до держслужби, реалізації у політичному житті ми перебуваємо у нерівному становищі із жінками останні кілька тисячоліть (!). Хоча відсутність чи суперобмеженість доступу чіткіше передає зміст, ніж просто нерівність. 

Згадати хоча б виборче право, яке перше в світі було здобуте і надане жінкам у повному обсязі (обирати і бути обраною) лише 1902 р. у Австралії, а на європейському континенті – вперше у Фінляндії в 1906. Найбільшій на той час демократії в світі - Сполученим Штатам – довелося пройти через майже 50 років множинності суфражистських рухів та протистояння з поборниками прав сім’ї та «традиційної» ролі жінки, змінити Конституцію та знайти підтримку цього рішення у ¾ штатів, щоб нарешті в 1920 році універсальне виборче право почало діяти і для жінок. У нас часто люблять згадувати найдемократичнішу з демократій Швейцарію, так от там універсальне виборче право для жінок закріпили лише 1971р., правда за винятком кантону Appenzell Innerrhoden, де жінки не мали права голосу на локальному рівні до 1991 року (!). Останній флешбек до нас прийшов із ісламського світу, де в Саудівській Аравії лише 2015 року жінкам вперше дозволили і голосувати, і бути обраними на муніципальних виборах. Неймовірно, правда?

А як справи йдуть в Україні із лише трохи більш як 10% представництвом жінок у Парламенті? Чи 5 жінок-міністрів та 1 віце-прем’єрка із 25 членів уряду це достатньо і репрезентативно для 45-мільйонної країни? Що змінить рішення уряду вперше за останні 28 років запровадати оцінку гендерного впливу нормативно-правових актів та гендерно орієнтоване бюджетунвання? Як щодо представництва у правліннях держкорпорацій в Україні та закордоном? Що би ми могли почерпнути із міжнародного досвіду? Про все це поговоримо на спільному заході #PGA-#KAS-#UNDPвже завтра, який бути мати радість модерувати. Поспішіть, лишилося кілька годин до кінця реєстрації. Деталі у 1-му коментарі. Всім гарного дня!))
Professional Government Association of Ukraine
Konrad Adenauer Stiftung Ukraine
UNDP Ukraine / ПРООН в Україні