02.04.2019   16:00
YEA

Як ефективно розповісти студентам про можливості для молоді від Представництва ЄС в Україні?

Зізнаюсь відразу, відповіді на це питання я ще не знайшла. Та це й не останній мій виступ. Але після презентації можливостей для молоді в Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця зрозуміла, що розповісти про можливості не достатньо. Варто хоча б поетапно проговорювати, що потрібно для того щоб податись на ту чи іншу програму.

Бо сучасні студенти хочуть мати конкретну та результативну інформацію яку відразу можна використати.

Починаємо з постановки завдання.

Треба знати свою цільову аудиторію. Якщо ви йдете до студентів першокурсників, ще й між лекціями, то точно знайте, що якщо ваш спіч буде нагадувати лекцію є велика ймовірність що більшість аудиторії засне. Тому будьте інтерактивними.

Саме тому я виступала в партнерстві з колегою по Eu Study Days Євгенієм. Це був хороший спосіб додати контрасту, динаміки та розбіжності поглядів у виступі, й це таки додало свого шарму.

Ви маєте чітко знати, яка інформація підійде вашій цільовій аудиторії. Якщо йдете до танцюристів й розповідаєте про науку, то діла не буде. Ми йшли до економістів та міжнародників, які ще також вчать вищу математику.

Тому починали ми з максимально приємного EU Study Days in Ukraine. Й через особистий досвід розповіли, що Єврошкола триває всього лише 4 дні, включає спілкування, дискусії з представниками міжнародних інституцій, кейси та презентації напрацювань й не закінчується на 4й день. Бо той хто прояве себе найактивнішим та найзацікавленішим восени поїде в Брюссель в складі делегації від Eu Study Days.

Продовжили більш тривалими проектами, такими як Young European Ambassadors від EU neighbours east. В якому вмотивована молодь може відчути себе представником інтересів молоді та реалізувати масштабні, культурні, економічні, освітні проекти. Все на ваш розсуд.

А на десерт залишили можливості програм Erasmus+, детально та захопливо розповісти про які пообіцяли на живій бібліотеці та показали платформу Eurodesk Ukraine / Євродеск Україна. Що спрощує пошук підходящих програм.

Також говорили про перспективи програм EURAXESS та EU4YOUTH для того? щоб змотивувати аудиторію бачити стратегічні можливості та цілі.

Та нагадали про локальні можливості та ініціативи які вже успішно функціонують в Харкові Upshift Україна та WEF Global Shapers Kharkiv Hub.

Здається, розповідь була логічною щось більш освітнє, але фанове й престижне, далі серйозніше та триваліше, далі більш наукоємне та міжнародне. Й на завершення можливість зробити щось прям тут і зараз.

Начебто все пройшло гармонійно. Тому сподіваюсь що в майбутній перспективі активної та цілеспрямовано молоді стане ще більше.

А щоб і ця публікація мала результат тут й зараз то ось мої поради майбутнім спікерам початківцям, бо я сама ще трішки початківець:

  1. Робіть те що подобається, навіть якщо страшно.
  2. Розповідайте щиро, не бійтесь поділитись власною думкою, це додає шарму та може стати підґрунтям дискусії, якщо ви любите дискусії.
  3. Якщо нервуєтесь під час виступу — не стійте на одному місці, пересувайтесь аудиторією та робіть потрібні акценти, але не забувайте, що ваш голос має бути скерований на аудиторію.
  4. Взаємодійте з аудиторією, ставте питання аудиторії, та відповідайте на питання з аудиторії.
  5. Залишайте свої контакти та будьте відкритим до комунікації.
  6. Якщо вам все-таки трішки страшно беріть напарника спікера, це буде гарна підтримка та мотивація не облажатись. Та бажано бути в впевненим й в тому що напарник вас теж не підведе.

7. Підготуйтесь до виступу заздалегідь, але тільки якщо ви не майстер імпровізації

До нових публічних зустрічей!