27.08.2019   12:00
Євроклуби

Євромарафон на підтримку створення першого в Україні Музею Євроклубів у м. Харкові

1 червня в День захисту дітей виникла ідея створення Музею Євроклубів не лише Харківської спеціалізованої школи №73, нашого Немишлянського району, а всього міста Харкова! Музей стане у майбутньому майданчиком для співпраці євроклубівців міста, осередком творчості, створення проєктів, а найголовніше - збиратиме та зберігатиме досягнення харківських (і не тільки!) Євроклубів.

Аби ця ідея втілилася у життя вже 1 вересня з початком нового навчального року та про неї дізналися Євроклуби-партнери , інші мережі ЄС, громадські організації, координаторка Асоціації Євроклубів м. Харкова Таболіна Людмила влаштувала віртуальний семиденний євромарафон з прапором Євроклубу ХСШ №73 найкрасивішими місцями Європи.

Мандрівка почалася у Харкові, а закінчилася в найзахіднішій точці Європи! Загалом прапор Євроклубу ХСШ №73 подолав майже 12000 км, побував у Словаччині, Іспанії, Бельгії, Португалії, Австрії, Польщі, а потім знову повернувся в Україну до Харкова!

Протягом 7 днів у форматі сторітелінгу на сторінці «ХАШЕК - Євроклуби Харкова» координаторка Асоціації Євроклубів м. Харкова Таболіна Людмила представила 7 найкрасивіших місць Європи, супроводжуючи світлинами та цікавими розповідями для євроклубівців Харкова і всієї України.

День 1 - Братислава

Віртуальна подорож почалася у столиці Словаччини Братиславі поблизу казкової будівлі - овальної Церкви Святої Єлизавети. #BluеСhurch названа так завдяки своєму унікальному кольору мозаїки на фасаді і синьому скляному даху. Католицький храм, розташований у Старому місті, - сакральна будівля висотою майже 37 м, яка побудована у стилі ар-нуво.

День 2 - Мадрид

Далі нас вітав сонячний Мадрид. Прапор Євроклубу майорів поблизу воріт Алькала, які були побудовані за наказом Карла ІІІ. Король вирішив знести старі, спорудивши на їх місці нові, ширші і величніші за попередні, які повинні були стати символом оновленого Мадрида. На арках Алькала зображені 4 основні чесноти: Мудрість, Справедливість, Помірність і Мужність. Ворота ділять навпіл найдовшу вулицю Мадрида

День 3 - Сеговія

Літній євромарафон продовжився у «серці» Іспанії. Місто Сеговія було засноване у 80 році до н.е. римлянами. Довгий час знаходилося під владою маврів, а після цього було захоплене силами кастильського короля             Альфонсо VI, який зробив його королівською резиденцією. Римський Акведук - найбільший у Західній Європі. Є одним із головних символів Сеговії, зображений на гербі міста.

День 4 - Толедо

Розпал євромарафону припав на лицарське Толедо на відстані у                 4300 км від Харкова! Тихе і затишне містечко - давня столиця Іспанії. Толедо є унікальним осередком, де переплетені традиційна іспанська, арабська, єврейська культури. Не випадково його називають містом трьох релігій. На стінах будівель можна побачити вставки з великих каменів: так, швидше за все, виглядали будинки часів Стародавнього Риму.

День 5 - Лісабон

Євромарафон рухається далі на захід! Океан попереду! Столиця Португалії на сході й півдні омивається водами Атлантичного океану, узбережжя якого вже досягнув прапор Євроклубу. Лісабон - одна з найтепліших європейських столиць, з кліматом, обумовленим Гольфстрімом. За народною легендою, місто було засноване давньогрецьким героєм Одіссеєм, як і Рим, виникло на семи пагорбах.

День 6 - Мис Рока

Найзахідніша точка Євразійського континенту вітає мандрівників!       Мис являє собою скелю, що здіймається над рівнем Атлантичного океану на 140 м. Географічні координати мису (38’47 північної широти, 9’30 західної довготи) викарбувані на кам'яній брилі, встановленій тут же. Рока - це частина суші, яка сильно врізається в води Атлантики, розташована у Національному парку Сінтра-Кашкайш. У народі магічне місце має назву «Мис Долі». Тут закінчується земля і починається безмежжя води, а ще сильний вітер, високі скелі і суворий простір океану. Кінець світу, далі одна вода...

День 7 - Харків

Саме 23 серпня, коли наше рідне місто святкує 365-річчя, добігає кінця семиденний віртуальний євромарафон, за яким стежили, який активно підтримували освітяни з усієї країни! Ця дата символічна, адже саме Харків - перше місто в Україні, яке отримало повний комплект нагород Ради Європи: Диплом, Почесний Прапор, Таблицю Європи і Приз Європи. Отримання європейських нагород значно підвищує статус Харкова, відкриває широкі можливості в галузі співробітництва за активне поширення європейських ідеалів, сприяє збереженню миру в Європі.

Таким чином, завдяки проведенню такої креативної і цікавої акції ми не тільки привернули увагу громадськості до нашої ідеї створення Музею Євроклубів, а й втілили її в життя!

Адже з 1 вересня 2019 року на базі Харківської спеціалізованої школи №73 запрацює 1-й Музей Євроклубів, до поповнення колекції якого вже долучилися осередки з усіх районів міста! Сподіваємося на плідну співпрацю з усіма! Долучайтеся до поповнення спільного Музею!

 

Людмила Таболіна,

кураторка Євроклубу «Бджілка» ХСШ №73,

координаторка Асоціації Євроклубів Немишлянського району,

координаторка Асоціації шкільних Євроклубів м. Харкова