17.03.2020   15:00
YEA

Карантин - це зовсім не привід сумувати, а додатковий час побачити нові можливості та гарно спланувати свій особистісний та професійний розвиток на найближче майбутнє. Ви студентка чи студент останніх курсів або щойно закінчили університет? Тоді у Вас є всі шанси спробувати себе в якості співробітника дорадчої інституції ЄС протягом зимової сесії стажувань у Брюсселі (вересень 2020 -лютий 2021).

Знайомство зі столицею Європейського Союзу: натхнення та документи

It all starts with a dream. У 2018 році я навчалася в Греції за програмою післядипломної освіти з міжнародного державного управління. Один з курсів, що входили до нашої програми, “Політика та Державне управління Європейського Союзу”, мені завжди подобався чи не найбільше. У червні я склала свою заключну сесію на відмінно та вже за декілька тижнів здійснила свою мрію - побувала у Брюсселі перший раз в житті. 

Babylon is here. Хоча багато хто з друзів та знайомих не вважають це місто надзвичайно гарним, мушу зізнатися, що космополітична столиця об'єднаної Європи мене вразила. І досі улюбленим місцем у Брюсселі для мене залишається пішохідний перехід на площі Шумана. Кожного разу чекаючи на зелене світло, я насолоджувалася різноманіттям мов навколо: французька, англійська, німецька, італійська, іспанська, грецька, словацька, польська, нідерландська, чеська...тільки встигай почути нову! Брюссель для мене - це сучасний Вавілон, динамічний та неймовірно цікавий. 

Always have a plan. Пам'ятаю, що після свого першого туристичного візиту я вирішила, що дуже хочу зрозуміти, як працюють головні установи ЄС на практиці. Для себе обрала три інституції, які надають можливість стажування громадянам України: Європейську Комісію, Комітет Регіонів Європейського Союзу, Європейський соціально-економічний комітет, та почала готувати документи (анкети, резюме та мотиваційні листи). Всім майбутнім аплікантам також раджу ознайомитися з програмами стажувань Європейського Парламенту, які теж відкриті для кандидатів з нашої країни.

 

 

Щодо потрібно знати перед подачею заявки та як пройти суворий відбір?

Language matters. Процедура подачі та перелік документів досить детально описані на сайтах відповідних установ, тому не буду зупинятися на цьому окремо. Виділю тільки два ключових моменти: необхідно мати сертифікат про відмінне володіння (на рівні advanced) однією з трьох мов (англійською або французькою або німецькою), а також вітається наявність волонтерського та професійного досвіду. Дуже рекомендую майбутнім стажеркам та стажерам особливу увагу звертати на розділ “Типові питання”, мені свого часу, окрім офіційних правил, дуже допомогла саме ця інформація. До того ж, чудово працює зворотній зв’язок з офісами, що відповідають за організацію стажування: на офіційних сайтах з аплікаційними формами завжди можна знайти e-mail та отримати відповідь на індивідуальне питання щодо анкети та оформлення супроводжуючих документів. 

Do your homework. При підготовці документів я намагаюся максимально виконувати “домашнє завдання”: перед заповненням аплікаційної форми я багато читаю про організаційну структуру, стратегію, пріоритетні завдання кожної організації та складаю мотиваційний лист відповідно до її індивідуальних особливостей та власного плану професійного розвитку. 

Get to know key events. Також важливо знати та розуміти ключові події, що будуть відбуватися протягом періоду вашого стажування в ЄС. На мою думку, це може допомогти правильно побудувати свій мотиваційний лист. Наприклад, період мого стажування (зима-літо 2019 року) припадав на вибори до Європейського Парламенту та 10-ту річницю Східного Партнерства, обидві події та процес підготовки до них були для мене дуже цікавими.

Final choice. Конкурс відбувається у декілька етапів і через довгих чотири місяці, у грудні 2018 року, я отримала три пропозиції пройти омріяне стажування. Дві від Єврокомісії: від Генерального директорату з морських справ та рибальства (DG MARE) та Виконавчої агенції з питань малого та середнього бізнесу (EASME). Третє запрошення було до відділу міжнародних відносин та зовнішніх зв’язків EESC, Європейського соціально-економічного комітету. Я обрала саме Комітет і досі вважаю це найбільш оптимальним рішенням, адже протягом п’яти місяців я мала можливість працювати у галузі відносин ЄС з країнами Східного Партнерства, до складу яких входять Україна, Молдова, Грузія, Вірменія, Азербайджан та Білорусь.



Якщо описати мої перші дні стажування одним словом...

Time of joy. Мені спадає на думку тільки одне. Я не перебільшую. Це - ейфорія. Наша група стажерів складалася з 28-ми осіб - представників різних країн Європи. Я була єдиною представницею країни, що не входить до ЄС, і перші дні стажування для мене - це звісно багато знайомств та приголомшлива кількість нової інформації. 

When your boss is your friend. Після завершення офіційної зустрічі з відділом кадрів, у перший день кожен стажер знайомиться зі своїм traineeship advisor (радником зі стажування). Цей посадовець зазвичай спеціалізується на певній галузі діяльності, що згодом впливає на характер та напрямок завдань протягом стажування. Зокрема, моя радниця у відділі міжнародних відносин та зовнішніх зв’язків є відповідальною за організацію та супроводження відносин членів Комітету із громадянським суспільством шести країн Східного Партнерства.

 

 

Коли відпустка є, але не потрібна...

Happy trainee! Кожного разу, коли мене питають про мої враження від стажування, я починаю з того, що називаю себе дуже щасливою стажеркою. Адже мені випала честь працювати з REX (External Relations Section), одним з найбільших та найцікавіших підрозділів Комітету. Чи не кожного тижня я брала участь у робочих зустрічах, що проходили у Європейському Парламенті,  Європейській Комісії, Європейській Службі Зовнішньої Діяльності (EEAS), різноманітних дипломатичних місіях, дослідницьких та аналітичних центрах, які базуються в Брюсселі.

Hardest tasks get you further. Також завжди кажу, що найскладніші завдання були для мене і найцікавішими. Фокус на Східній Європі фактично не означав, що я працювала виключно з цим регіоном, який об’єктивно для мене більш комфортний та знайомий. Наприклад, у червні я брала участь у підготовці виступу Президента Комітету у найбільшому в Європі форумі з міжнародного співробітництва, Європейських Днях Розвитку (European Development Days). Тематика, з якої я мала підготувати брифінг була пов’язана з...подоланням нерівності у Латинській Америці.  Цей проект дозволив мені напряму спілкуватися з Генеральним директоратом з розвитку та співробітництва Єврокомісії (DG DEVCO) та спробувати себе в якості спічрайтера. До цього, також були окремі проекти пов’язані з Африканським континентом та допомога в організації форуму громадянського суспільства Західних Балкан. 

Days off? No, please...Загалом, ці п’ять місяців були періодом, коли 10 днів відпустки, які були передбачені для кожного учасника програми стажувань, не хотілося брати взагалі, адже кожного дня в офісі було неймовірно цікаво!

 

 

Стажування -  кращі практики державного управління для України

Lessons learned. Умови роботи державного службовця будь-якої з організацій ЄС є безумовно прикладом для наслідування в Україні. Виділю одну з практик європейського державного управління, яку, на мою думку, можна було би реалізувати в українських державних установах “вже тут і зараз”. 

EU Open Day. Кожного року Європейська Комісія, Європейський Парламент, Рада Європейського Союзу та інші установи ЄС проводять день відкритих дверей у Брюсселі, Страсбурзі та Люксембурзі. Зазвичай такий день присвячено Дню Європи, тому, якщо ви з друзями цікавитеся міжнародними відносинами та плануєте візит до Брюсселю, зверніть особливу увагу на початок травня. День відкритих дверей - це можливість для кожної людини побувати у приміщеннях “євробюрократів”,  поспілкуватися з посадовцями особисто, взяти участь в цікавих інтерактивних заходах та отримати сувеніри на згадку про ЄС.      

Trust is key. Яка мета? В першу чергу, це підвищення рівня довіри до владних структур Європейського Союзу. Це, також, покращення комунікації з громадянами ЄС та можливість ще раз продемонструвати фактичну відкритість до діалогу та прозорість процесу прийняття рішень “Брюсселем”. 

You can also volunteer and learn even more! Під час стажування я була волонтеркою протягом дня відкритих дверей у EESC. За добу до нашого стенду завітало близько 3000 осіб з різних куточків світу! Особливо мені сподобалося працювати з маленькими гостями Комітету, які незважаючи на свій “початковий рівень” у дипломатичних справах, дуже впевнено і досить часто правильно відповідали майже на всі запитання квізу з міжнародних відносин об’єднаної Європи.

Warm welcome to the guests from Ukraine. Також до кожної з установ можна потрапити за попереднім записом, під час навчальних візитів. Пригадую, що в Комітеті і досі згадують день, коли до нас завітала Українська Академія Лідерства. Це був один із найчисельніших візитів: 300 молодих лідерів з України за 2 дні! Дізнавшись, що такий захід планується, я з власної ініціативи вирішила допомогти колегам та приєдналася до команди Комітету, яка супроводжувала групу під час презентації та зустрічі з Головою підкомітету з питань Східного Партнерства. Бачили би ви приємне здивування наших молодих амбасадорів-студентів Академії, коли в установі Європейського Союзу їх вітали українською!

 

 

Поради новому поколінню українських стажерів

  • Будьте проактивними! Кожного дня знайомтеся з новими колегами, спілкуйтеся, запитуйте чи не потрібна їм допомога. Цікаві нові завдання, знайомства, персональний розвиток - гарантовано!

  • Робочий час не тільки в чотирьох стінах офісу! Плануйте свій графік протягом дня ефективно та відвідуйте цікаві вам семінари, круглі столи, дискусії, форуми, конференції.  Чому це корисно? Це не тільки можливість підвищити свій рівень експертизи, але й чудовий шанс розширити професійні зв’язки. Нетворкінг був, є і залишається надзвичайно важливим!

  • Подорожуйте! Майже півроку у новій країні - це оптимальний час для того, щоб познайомитися з культурою Бельгії та зрозуміти, хоча б на базовому рівні, особливості менталітету місцевих жителів. Ця маленька країна є справді унікальною!  

  • Вивчайте іноземні мови! Тут не скажу нічого нового, але, окрім вільної англійської або німецької, дуже і дуже рекомендую мати принаймні початковий рівень французької. По перше, вже на етапі підписання договору з орендодавцем та реєстрації в місцевій комуні (комуна - це щось на зразок нашої районної адміністрації) хоча б мінімальні знання мови стануть в нагоді. По друге, перебування у франкофонному середовищі - це, на мій погляд, унікальна можливість, щоб свій рівень А1 перетворити на В2 за досить короткий термін. 

  • І, наостанок, Ваш гарний приклад надасть більше шансів для наступних поколінь стажерів та стажерок з України: тому будьте активними, ініціюйте власні проекти, презентуйте Україну, розповідайте про свій досвід та вчіться працювати у мультикультурному середовищі, адже стажування в Європейському Союзі - це один з найкращих досвідів у професійному житті молодих експертів з міжнародних відносин.

Аплікаційна форма та детальна інформація на сайті Європейського соціально-економічного комітету: https://www.eesc.europa.eu/en/work-with-us/traineeships/long-term-traineeships