Пам'ятник Т. Шевченку у Полтаві та Ромнах

  Понеділок, 12 Серпня 2019 Хриплива Таїса Олександрівна DreamTeam Решетилівський район Євроклуби

У рамках проекту “Архітектурне обличчя твого міста” євроклубівці Плосківської ЗОШ І-ІІІ ст. ознайомилися з пам’ятниками Полтави. Найбільшу зацікавленість вони проявили до пам’ятника Т. Шевченку.

Як виявилось, у м. Ромни Сумської області такий же самий пам’ятник, як і в Полтаві. Євроклубівці зв’язались з роменськими школярами. Учениця 7 кл. школи №4 Дарина Порожнета погодилась розповісти про цей пам’ятник. Вона повідомила, що пам'ятник Тарасу Шевченку в Ромнах - один із перших пам'ятників Кобзареві в Україні та світі. Він був встановлений у 1918 р. Влітку 1845 Тарас Шевченко побував у Ромнах на Іллінському ярмарку (один з трьох найбільших ярмаркі того часу).

27 жовтня 1918 на місці, де під час ярмарку стояв його намет, був урочисто відкритий монумент, присвячений поету. Він став першим повнорозмірним пам`ятником Кобзареві. Спочатку хотіли встановити бюст, але скульптор наполіг на тому, що великій людині потрібно встановити і великий пам’ятник. Виготовили його з бетону, який з часом почав давати тріщини. Тому 27 жовтня 1982 р. пам’ятник був замінений бронзовою копією. Люди називають цей монумент найбільш людяним пам’ятником Кобзареві, тому що скульптор передав непохитну силу духу поета, його нерозривний зв`язок з рідною землею. На глибі викарбувані рядки з поезії Шевченка - І оживу, і думу вольную на волю, із домовини воззову.

А ще Леонід Полтав писав про цей монумент В Ромні без ярмарку, у скверику без квітів, Сидиш на камені, неначе й сам закам’янів І тільки зморшка біля брів – Немов рядок Нового Заповіту Секрет ідентичності пам’ятника у Ромнах та Полтаві у тому, що його автором був відомий український скульптор і культурний діяч Іван Петрович Кавалерідзе. Полтавський пам’ятник з’явився за вісім років після після спорудження роменського.

Багато матеріалів про зв'язок Кобзаря з Роменщиною знаходиться у Роменському краєзнавчому музеї, а його старший науковий співробітник Григорій Діброва може повідати багато фактів про Т. Шевченка. Сподіваємось, що ми зможемо побувати у чудовому м. Ромни та віддати дань великому українському поету Тарасу Григоровичу Шевченку.


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.