"Мотивував приклад однолітків, які вже чогось досягли" - історія успіху

  Середа, 02 Вересня 2020 Чухілевич Ольга Пилипівна Сузір'я село Піддубці Євроклуби

Євроклуб «Сузір’я» села Піддубці Волинської області отримав нові матеріали, що висвітлюють проєкт «Флагмани змін живуть поруч», від євроклубу-партнера "Dream Team" Плосківської ЗОШ І-ІІІ ст. з Полтавщини. Його координатор Таїса Хриплива разом зі своїми євроклубівцями віднайшла кілька героїв з Полтавської області. Нам цікаві ті люди, котрі навчалися чи працювали в Європі, і застосовують досвід в Україні. Сьогоднішнє інтерв’ю зі Світланою Дудкою.

Світлана Дудка - аспірантка кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Була учасницею двох обмінів за програмою Erasmus+ у Литві та Румунії.

- Ваші враження про цей досвід?

- Їх доволі важко описати кількома словами, тому скажу лише те, що для мене стало найголовнішим. Досвід перебування закордоном, в іншомовному середовищі і в оточенні людей з різних країн дозволив зовсім по-іншому поглянути на життя і переосмислити своє місце в ньому. “Єдність у різноманітті” – це те, що ще більше починаєш усвідомлювати, поважати і цінувати після повернення додому.

- Які знання, вміння чи навички дав цей досвід?

- Я подолала страх говорити англійською мовою, стала відкритішою і більш комунікабельною, навчилася легко орієнтуватися в незнайомих місцях і швидко знаходити вихід зі складних ситуацій та розвинула безліч інших soft skills.

- Як застосовуєте в Україні отриманий досвід для подальшої освіти, можливо, для розвитку у напрямках культури, мистецтва, спорту чи інших?

- Я поставила собі за мету поширювати інформацію про існуючі можливості навчання, стажування і волонтерства серед якомога більшої кількості українців, а також почала організовувати проекти з вивчення іноземних мов, у яких беруть участь волонтери з-за кордону.

- Маєте здобутки у цьому напрямку?

- Долучилася до Послів європейської молоді в Україні і провела кілька освітніх ініціатив в українських школах, стала членом міжнародної організації АЙСЕК в Україні, де координую вхідні волонтерські стажування.

- Які обставини, риси характеру допомогли досягти успіху?

- Я ніколи не здавалася і вірила в себе, якщо щось не виходило, пробувала знову й знову і саме це привело мене до успіху. Особливо мотивував приклад однолітків, які вже чогось досягли, і надихнули зробити те саме.

- Що Ви порадили би з власної історії успіху старшокласникам, котрі тільки замислюються над побудовою власних життєвих перспектив?

- Раджу обов’язково починати вивчати англійську мову якомога раніше та бути наполегливими, не боятися виходити зі своєї зони комфорту і пробувати щось нове. Пам'ятайте, що все залежить від вас і ваше майбутнє лише у ваших руках.

- Назвіть 5 пунктів стратегії успіху.

- Цілеспрямованість, наполегливість, креативність, впевненість у власних силах і бажання вчитися.

Фото зроблені в Команешті, Румунія, в жовтні 2019 р. - молодіжний обмін "Be on your way 2" та у Анталепте , Литва, травень 2019 р. - тренінг “Tutor(ial)”.


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.