«Працювати, вірити в свої сили і знаходити однодумців» - історія успіху

  Понеділок, 28 Вересня 2020 Чухілевич Ольга Пилипівна Сузір'я село Піддубці Євроклуби

До проєкту «Флагмани змін живуть поруч» євроклубу «Сузір’я» села Піддубці на Волині долучилися євроклубівці селища Черкаське Дніпропетровської області на чолі з керівником Тетяною Рудою. По всій Україні ми збираємо історії цікавих людей, що мають європейський досвід. Знайомтеся - Хільман Ніна Олексіівна, вчитель української мови та літератури.

До проєкту «Флагмани змін живуть поруч» Євроклубу «Сузір’я» села Піддубці на Волині долучилися євроклубівці селища Черкаське Дніпропетровської області на чолі з керівником Рудою Тетяною. По всій Україні ми збираємо історії цікавих людей, що мають європейський досвід навчання чи роботи у Європі. Євроклубівці Дніпропетровщини познайомилися з напрочуд цікавою особистістю, героїнею нашого інтерв’ю. Знайомтеся - Хільман Ніна Олексіівна, випускниця Вінницького педінституту ім. М.Островського, Дніпропетровського національного університету, вчитель української мови та літератури Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.

-Що Вас пов’язує із Європою і Ваші враження про цей досвід?

- Я закінчила навчальні студіі Українського вільного університету (Баварія, Мюнхен) у 2003 р. Про університет знала давно. Розповів про нього ще в 90-х родич, відомий дисидент Йосип Тереля. Пізніше написала в університет, пояснила своє бажання навчатись і отримала анкету для відбору.

- Які знання, вміння чи навички дав цей досвід?

- Європейський диплом, минуле, оповите легендами, унікальні бібліотечні видання, власний архів, можливість більше дізнатись про світ української діаспори, знайомство з європейською культурою, спілкування з найкращими викладачами-україністами - саме ці фактори стали поштовхом для вступу до УВУ. Це символічний історичний заклад, який є осередком традицій української інтелігенції. Найбільше вразила відданість, яку випромінювали викладачі закладу: Леся Кисилівська-Ткач, тодішній ректор Леонід Рудницький, професор Володимир Косик, Адвентина Животенко-Піанків, Мирослава Вербови-Онух, Анатолій Погрібний. А ще відвідані школи, гімназіі Мюнхена, подорожі містами Європи. І – фестин у дворі університету на затишній вуличці у розкішному районі Мюнхена.

- Як застосовуєте в Україні отриманий досвід для подальшої освіти, можливо, для розвитку у напрямках культури, мистецтва, спорту чи інших?

- В УВУ я дізналася, що університет незалежний від програм українського міністерства освіти, бо він керується баварським законодавством у галузі освіти та болонським процесом. Про болонський процес я дізналася тоді вперше і дуже цікаво було послухати виклади на цю тему. До того ж міжнародний колектив викладачів, які знають українську мову або дотичні до української проблематики. За один день можна було послухати викладача з США, потім з Австрії, Німеччини чи України.

- Маєте здобутки у цьому напрямку?

- Відвідуючи дитячий садок, вперше побачила систему Монтесорі в роботі. Найбільше вразила групова робота у школах, бо на час мого навчання про неї навіть не говорили. І я вперше в своїй школі почала її застосовувати. Ще один важливий, як на мене, момент. УВУ часто влаштовував творчі зустрічі для діаспори Мюнхена. На одній з таких я познайомилась з поетесою, маляркою Еммою Андієвською, спілкування з якою продовжила і після навчання. А відвідування концерту капели бандуристів, унікальність яких в тому, що, співаючи українських пісень, не всі знають українську мову, живуть у різних кінцях світу, - безцінно.

Перебування в стінах УВУ надихнуло на саморозвиток, активізувало роботу з учнями. Все, чому навчилась, пропагувала у школі, ділилась досвідом з іншими колегами. Беручи участь у Всеукраїнському конкурсі «Вчитель року»(2007), ризикнула показати групову роботу, фізкультхвилинку та ін. Стала лауреатом.

- Які обставини, риси характеру допомогли досягти успіху?

- Вдячна долі, що маю родину, яка мене підтримує в усіх моїх починаннях. А ще – невтримне бажання рухатись вперед.

- Що Ви порадили би з власної історії успіху старшокласникам, котрі тільки замислюються над побудовою власних життєвих перспектив?

- Порадила б визначитись з метою і чітко йти до мети. А перешкоди завжди будуть.

- Назвіть, будь ласка, 5 пунктів стратегії успіху.

- 1. Вибрати вид діяльності і бачити перспективи 2. Вірити в свої сили 3. Працювати і працювати! 4. Знайти однодумців 5. Берегти здоров’я.


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.