Архітектурне обличчя твого міста

  Понеділок, 25 Березня 2019 Хриплива Таїса Олександрівна DreamTeam Решетилівський район Євроклуби

В рамках проекту “Архітектурне обличчя твого міста” євроклубівці побували на екскурсії в Полтаві. Учні ознайомилися з різними архітектурними стилями Полтави.

В рамках проекту “Архітектурне обличчя твого міста” євроклубівці побували на екскурсії в Полтаві. Учні ознайомилися з різними архітектурними стилями Полтави. Архітектурне обличчя Полтави має неоднорідний характер.

В першу чергу це Українське бароко, яке уособлювало в собі незалежність України. Його ще називають мазепинським або козацьким, тому що за часів І. Мазепи саме у цій стилістиці будувалася переважна більшість церков. А на початку ХХ сторіччя Полтава стала одним з яскравих осередків нового національного стилю — українського архітектурного модерну.

Найвидатнішим створінням цього стилю є Краєзнавчий музей міста. Біля нього пам’ятник Т. Шевченко, споруджений видатним українським скульптором Іваном Кавалерідзе у стилі конструктивізм. Побували на місці, де колись стояла Петропавлівська кірха — перша дерев'яна лютеранська церква (кірха Петра) на території Німецької колонії. Освячена у 1832 році (перебудована із старого складського приміщення).

Петропавлівська кірха збудована у 1877—1881 роках за проектом архітектора С. Г. Григораша у псевдоготичному стилі. Кірха була зруйнована у 1933 році, тому побачили її лише на фотографії. Також учні побували у невеличкому Ботанічному саду. Екскурсію провела Лариса Лисенко, координатор Центру Європейської інформації при обласній бібліотеці.


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.