ЄВРОКЛУБ "ЄВРОПЕЙСЬКА ЄДНІСТЬ" ПРОДОВЖУЄ РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОЕКТУ "ЄВРОПЕЙСЬКА СПАДЩИНА НАШОГО МІСТА - ВИВЧАЄМО ПО-НОВОМУ!"

  Четвер, 28 Березня 2019 Пономарьова Наталія Європейська єдність Кам'янське Євроклуби

Євроклуб “Європейська єдність” Кам’янської гімназії № 39 провів “круглий стіл” на тему ”Загадки монументу “Прометей розкутий”.

На засідання євроклубу був запрошений відомий історик, краєзнавець, педагог, почесний член євроклубу “Європейська єдність” Володимир Михайлович Дзюба. Євроклубу нашої гімназії цікаво співпрацювати з Володимиром Михайловичем, оскільки він постійно доповнює історію дуже цінними та серйозними знахідками про минуле краю, його наполегливість, сумлінність у добуванні, аналізі маловідомих джерел з історії ріднокраю заслуговують на повагу та похвалу.

Під час роботи “круглого столу” євроклубівці обговорювали різні питання: про архітектурну спадщину Олексія Яковича Сокола, про символізм і потаємний творчий задум створення монументу «Прометей розкутий”. “Справа в тім, що художник усе життя був палким прихильником творчості Тараса Шевченка, зібрав чудову бібліотеку рідкісних видань «Кобзаря». Коли постало питання про пам'ятник, саме поема "Кавказ" надихнула його на роботу над образом Прометея, який розірвав кайдани і подарував людям вогонь», - розповів Володимир Михайлович.

Євроклубівці з цікавістю дізналися про маловідомі історичні факти щодо внеску Олексія Сокола в житлову забудову міста. Серед робіт Сокола в місті –житловий будинок №2 на вулиці Інститутській (1915 р.), зведений німецькими та австрійськими військовополоненими; частина адміністративної будівлі металургійного заводу (1916 р.), прибудована до старого заводоуправління.

Також О.Сокол із двома учнями виконали розписи Свято-Миколаївського собору в стилі модерн, які були зафарбовані у радянські часи. Монумент «Прометей» став справжнім символом Кам’янського (кол. Дніпродзержинськ), що відбилося в геральдиці міста. Під час роботи “круглого столу” панувала доброзичлива атмосфера. Гімназисти задавали безліч питань досліднику, який щиро ділився своїми знаннями й науковими винаходами.

Навіть після закінчення зустрічі допитливі гімназисти ще довго не відпускали Володимира Михайловича, обговорювали різні історичні версії, задавали безліч питань з історичного минулого нашого міста.

Захід закінчився, залишивши у євроклубівців приємні враження та бажання творити, творчо зростати й робити перші розвідки з вивчення маловідомих сторінок нашого міста.

Захід проходив у рамках реалізації Проекту євроклубу “ Європейська спадщина нашого міста – вивчаємо по-новому!” за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні. 


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.