17.04.2019   15:00
YEA

Як говорити неформально про важливе: нетворкінг за участю Представництва ЄС в Україні візит в Харків

Вже другий рік Представництво ЄС в Україні проводить неформальні регіональні зустрічі з Послом ЄС та Головою Представництва ЄС в Україні, Хюґом Мінґареллі.

Квітнева зустріч об’єднала учасників мереж, випускників проекту EU Study Days, “Young European Ambassadors” (YEAs) та Team Europe на зустрічі був присутній й Голова Представництва Європейського інвестиційного банку.

 

Що це за неформальна зустріч та який в ній сенс?

Молодь завжди хоче бути почутою, бо має сучасне бачення, амбіції та рішучість, й щиро хоче долучатись до прийняття рішень в сферах які її стосуються. Й для цього вона використовує всі нагоди та можливості.

Посли та офіційні делегації просто так не гуляють містом, вони завжди мають ціль та завдання візиту. Це може бути зустріч з представниками місцевої влади, участь в форумі, обговоренні, круглому столі чи чомусь ще. І як правило на такі події є певні обмеження в доступі.

Протилежністю офіційним зустрічам, є неформальні. Де можна познайомитись та дійсно поспілкуватись особисто на цікаві теми персонально, отримати фідбек на ідею, думку чи погляд від різних людей, можливо, й домовитись про майбутню співпрацю (в різних напрямках).

Мені як представниці двох мереж EU Study Days , “Young European Ambassadors” (YEAs) звісно було цікаво поговорити з колегами та спланувати майбутні активності мереж, розповісти Голові Представництва пану Мінґареллі про діяльність мереж та майбутні плани (проекти для молоді), запитати про зміни в міжнародному полі та їх вплив на діяльність Представництва ЄС в Україні. Познайомитись з експертами Team Europe та домовитись про майбутню зустріч, сподіваючись, що це буде фундамент для майбутньої продуктивної співпраці.

 

Про афтерпаті неформальних зустрічей

Ну а після офіційної частини неформальної зустрічі, мережам залишається час зайнятись тімбілдінгом та перейти у дружній формат спілкування, підтримати один одного, пожартувати та надихнути на майбутні звершення.

 

Поради з нетворкінгу для початківців

 Я сама початківець, і не відмовилась від порад, але власними теж поділюсь:

Так неформальна зустріч із Делегацією (послом, уповноваженими особами, та представниками міжнародних інституцій) звісно потребує дотримання правил хорошого тону. Якщо ви не навчались чи навчаєтесь на МО (міжнародних відносинах), то звісно багато про дипломатичні протоколи та міжнародний дипломатичний етикет ви не знаєте. Але це й не важливо. Достатньо знати загальний етикет та бути уважним й обережним.

Знову ж таки говорити ви можете про що завгодно. Однак не забувайте про персональну мету вашого візиту, познайомитись з гостями, знайти партнерів чи підтримки в реалізації проекту, поговорити на важливі для вас теми суспільного значення в товаристві зацікавлених співрозмовників, спробувати новий формат дозвілля. Це допоможе розуміти з ким та на які теми говорити.

Як варіант можна почитати чи подивитись новини про міжнародні відносини, щоб відчувати в собі силу підтримувати бесіду. Але тут без вашої особистої думки та аргументації позиції не обійтись. Й будьте до цього готові.

Також рекомендую залишати вдома принцип “я не піду один” чи “мені потрібна компанія”. Бо в житті й дипломатичному житті тон подій та тон розмов задаєте ви. Так ви “молодий та перспективний” й інколи вам може здатись що вас не помічають, і так і є, бо свою значимість потрібно довести, що можете зробити тільки ви.

Якщо ви знаєте, що знайомство з важливим для вас гостем тільки початок розмови й ви б хотіли ще поспілкуватись, але розумієте що це займе багато часу, то краще взяти контакти й поговорити пізніше чи надіслати інформацію на пошту. Правила хорошого тону вам цього не скажуть, але є ще інші люди, для яких теж важливо бути почутим, й отримати свою порцію нетворкінгу.

Фото. Їх я залишила на останок. Проте в реальності не рекомендую так робити. Фотографуйтеся під час розмов, динаміку події, важливі моменти та ін., бо якщо залишити фото на кінець події вони втрачають колорит й кількість облич в кадрі.

Ось і приклад

Про плани та про мережі

 Подавайтеся на участь в Єврошколі , зараз є дві сесії в Севєродонецьку та Одесі .

Підписуйтесь на локальну сторінку випускників Єврошколи з Харкова, бо по переду багато подій.

Чекайте на травневу Живу бібліотеку про молодіжні можливості мобільності, анонс якої скоро буде на сторінці .

Та ставайте організаторами Дня музики в Харкові, підтримуючи проект на спільнокошті.

Будьте активними!