11.03.2020   10:00
YEA

Чому гендерна рівність важлива в політиці?

Політика традиційно сприймається як чоловічий світ, серйозна гра, в якій жінці не місце. Я спостерігаю, що жінки радше братимуть участь в передвиборчих кампаніях та будуть помічницями політиків-чоловіків, аніж балотуватимуться чи обійматимуть лідерські позиції - такий собі патерн “чоловік голова, а жінка - шия”. Чому так, спробуємо розібратися.

В Європейському Союзі багато уваги приділяють питанню гендерної рівності та жіночому підсиленню.  Що стосується представництва жінок в Європейському Парламенті, то станом на серпень 2019, у Європейському Парламенті з 751 місць, 308 посіли жінки (40,4%). Це найбільший рівень жіночої участі за всі роки, для порівняння у 1979 році частка жінок-депутаток складала 15,9%*.

Зростає також кількість жінок, які займають високі посади в Європейському Парламенті. У нинішньому дев’ятому парламентському терміні 8 із 14 віце-президентів - жінки, а також 12 із 22  - голови комітетів. Також, наприклад, вперше новою очільницею Європейської Комісії було обрано жінку. Нею стала Урсуа  фон дер Ляєн – німецька політикиня, членкиня Християнсько-демократичного союзу.

Стандарти щодо рівного ставлення до жінок і чоловіків є частиною як первинного, так і вторинного законодавства ЄС. Вони закріплені статтями Амстердамської угоди 1997 року та містяться у Директивах ЄС. Держави-члени ЄС зобов’язуються прописати ці положення у національному законодавстві.

 

Яка ситуація з політичною участю сьогодні?

Представленість жінок важлива хоча б огляду на те, що 54% 44-мільйонного населення України – це жінки, проте їхня частка в парламенті – лише 20% (87 з 423 депутатів). Минулого скликання було обрано 53 народні депутатки, що вказує на позитивну тенденцію. З іншого боку, на місцевом рівні управління жінки представлені більше. Відтак можна зробити висновок, що чоловіки обійматимуть посаду там, де більше фінансових можливостей та ресурсів. Ми бачимо, що на місцевому рівні є дуже багато активних жінок, які не думають про політику через стереотипи та певні страхи.

 

То в чому проблема, беріться до справи, хто вам заважає?

Твердження, що жінка може, якщо захоче, брати участь в політичному житті хибна. У своїй політичній кар’єрі жінка стикається з більшою кількістю упереджень та перепон, аніж чоловік. По-перше, на це впливає усталене бачення ролі жінки в суспільстві. Зазвичай, політична кар’єра не входить до переліку обов’язків жінки згідно з цими уявленнями. Наприклад, жінці більше притаманні ролі піклувальниці, підтримки чоловіка, у той час як у політиці приймаються рішення вельми важливі, не побутового характеру, які вимагають стратегічного підходу, ризику та навіть боротьби. Зрозуміло, що за цим світоглядом, жінка начебто має зовсім інший набір якостей, який не пасує такому виду діяльності. Боротьба за більш значущі місця в політиці ведеться між чоловіками, зокрема приклад тому, склад теперішнього Кабінету Міністрів, де наразі представлена лише одна жінка. Крім того, жінки зазавичай займаються так званими м’якими темами (охорона здоров’я, соціальна політика, освіта), а не безпековими чи економічними питаннями. По-друге, жінка в політиці автоматично отримає набір упереджених уявлень, які впливають на її сприйняття. На це впливають сексистські або патріархальні висловлювання інших політиків, публікації у ЗМІ, тощо.

 

Що зробити, щоб жінки були представлені краще?

Підвищення політичної активності та участі жінок пропонується квотуванням. Цей інструмент наразі є дуже поширеним та апробований в країнах Ради Європи, які здатні гарантувати належне представництво жінок в органах влади. В Україні діє добровільна 30-відсоткова гендерна квота. Вона може сприйматися як обмеження участі, однак цей інструмент варто сприймати як позитивну дію. Суть в тому, що реальних можливостей не існує (“хто вам не дає?”), ці можливості необхідно стимулювати і створювати шляхом усунення перешкод та створення позитивного середовища. Квоти не дискримінують, а руйнують фактичні бар’єри, які заважають жінкам отримати справедливу частку політичного впливу, це механізм для відновлення дисбалансу. Крім того, така активізація важлива не лише на всеукраїнському рівні, а й всередині партійних структур, де жінки мають бути рівно предсталеними.

 

 *Детальніше можна ознайомитися за посиланням: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20190226STO28804/women-in-the-european-parliament-infographics

Вікторія Оникієнко

Посол Європейської Молоді