27.04.2020   16:00
YEA

365 днів амбасадорства

В цій історії маю намір розповісти, про будні Посла європейської молоді (іноді буду вживати слово "амбасадора").

Хто такий посол європейської молоді?

 Це учасник проекту Young European Ambassadors (або в перекладі на укр. Послів Європейської молоді). Який реалізується EU Neghoburs Programme *.

EU Neghoburs Programme — це частина програми OPEN Neighbourhood Programme, яка спрямована на підвищення рівня обізнаності, розширення знань та розуміння Європейської політики сусідства (ЄПС). 

Мета європейської політики сусідства - підтримка реформ та демократичної консолідації, а також сприяння процвітання, стабільності та безпеці в сусідніх з Європою країнах.

Якщо ж просто, то Посли європейської молоді — це молоді люди віком від 16 — до 25 років із 6 країн східного партнерства (Молдова, Білорусь, Азербайджан, Грузія, Вірменія, Україна) та країн ЄС. Ця молодь цікавиться відносинами між ЄС та країнами партнерства та ставить за ціль розвивати власну країну зміцнюючи міжнародну співпрацю. Ця молодь має досвід участі в міжнародних проектах та програмах і хоче ділитись із молоддю зі всієї України та всім світом своїм досвідом та підживлювати бажання до дослідження світу, серед інших, а також налагоджувати контакти з молоддю з країн ЄС та країн Східного партнерства.

Однак, щоб стати Послом Європейської молоді, треба пройти складний, але цікавий шлях (відбір), бо своїми діями треба показати, що ти цікавишся відносинами між ЄС та країнами партнерства: проводиш дослідження на цю тематику, організовуєш та береш участь у тематичних подіях, семінарах, школах, дискусіях та ін. Тобто те, як твоя цікавість ЄС та відносинами Україна ЄС виражається у твоїх діях. Те як ти  проявляєш свою зацікавленість, питання тільки твого рівня креативності. В мене таким креативом була адаптація та реалізація досвіду ЄС у сфері неформальної освіти, толерантності та no hate speach movement лояльно у вигляді креативного проекту "Human Library" та ініціативність й участь в конкурсах та проектах Представництва ЄС.

Повертаємось до відбору. Згадую, що у 2019 році заявки на те, щоб стати Послом європейської молоді подало 1000 людей. Але цікаво те що у  2020  році Україна має понад 500 Послів європейської молоді. Якщо ви думаєте, що відібрали половину з аплікантів, то ні це не так. Бо однією із фішечок програми є те, що ініціатива існує з 2016 року, і кожен наступний рік здійснюється новий набір Послів європейської молоді. Проте активним учасникам програми надається можливість зберегти за собою свій мандат посла на наступний рік. І таким чином кожного року кількість учасників програми лише збільшується.

Сьогодні ініціатива це надпотужна мережа, яка пов'язує молодь зі країн ЄС та Східного партнерства, дає їм комунікаційну спроможність та можливість кооперуватись у досягненні цілей. Ця молодь на щоденній основі дізнаються більше про відносини країн східного партнерства та ЄС особисто від дипломатичних служб,  діляться досвідом і можливостями з молодим поколінням та розвиває інтернаціональні зв'язки з молоддю.

Деталі про критерії відбору до участі в програмі та відповіді на найчастіші запитання можна знайти тут . А подивитись хто вже є Послом Європейської молоді в Україні тут.

  

А що робить посол ставши послом?

Я завжди позиціонувала себе активною людиною, яка знає та може змінювати суспільство навколо себе. Брала участь у різноманітних соціальних ініціативах, а з часом стала організовувати власні. Однією із яскравих сторінок мого громадського шляху була участь у проекті EU Study Days в 2017 році. Це теж одна з ініціатив ЄС. Кому цікаво, то проект продовжує свою дію й в 2020 році, але через пандемію навчальні сесії будуть перенесені онлайн, тож не впустіть можливість стати учасником такого прекрасного проекту в онлайновому форматі. Саме на форумі мереж випускників я й дізналась про Young European Ambassadors та подала заявку.

І у 2018 стала одним із Послів європейської молоді в Україні. Я й до того цікавилась питаннями економічної співпраці України з країнами ЄС, освітніми можливостями, та хапалась за можливість перейняти досвід чи просто розширити своє розуміння ЄС та країн партнерів.

Але з участю в ініціативі моє життя змінилось як мінімум через те, що в мене з'явилась значна кількість друзів та знайомих, які вивчають міжнародні відносини, навчаються у європейських вузах, вивчають політологію, міжнародні відносини, економіку та міжнародну співпрацю, працюють в держструктурах та офісах з просування реформ. Звісно це вплинуло й на мене.

Говорячи відверто я не навчалась за кордоном, не маю там родичів тому і знайомих там і не мала. Однак можливість спілкуюся з цікавими людьми з країн Східного партнерства так і з представниками ЄС з'явилась після долучення до мережі Послів європейської молоді, тут воно більш неформальне й цілеспрямоване.

Звісно я організовую та долучаюсь до багатьох івентів які проводяться в Харкові й на міжнародному рівні. Особливо зараз коли ми всі перейшли в онлайн.

Я поділюсь тільки декількома яскравими сторінками із життя амбасадора. Бо решта сторінок включають, навчання планування івентів, генерування ідей різних інформаційних та адвокаційних кампаній, та системного ведення соціальних мереж.

 

А в загальному, то кожен амбасадор може:

  • Ініціювати активність, проект;
  • Долучитись до реалізації вже ініційованого проекту, ініціативи;
  • Взяти участь в форумі, конференції, мітапі, ініційованому ЄС;
  • Долучатись до зустрічей міжнародних делегацій;
  • Комунікувати з Послами Європейської Молоді з країн ЄС та Східного партнерства;
  • Вести власний блог;
  • Та багато іншого (не забувай про креатив).

 

 Поїздка на форум з неформальної освіти

 

Періодично перед нами відкривається можливості взяти участь в різних тематичних подіях (конференціях, тренінгах, форумах) ЄС та країн Східного партнерства, які проводяться в країнах ЄС та ін.

Для мене відкрилась можливість взяти участь в Форумі з громадянської освіти для регіонів східного партнерства "Eastern European Network for Citizenship Education", який проводився в Батумі 4-6 жовтня 2019 року.

Форум проводився мережею Eastern European Network for Citizenship Education  — це мережа закладів та експертів, метою якої є сприяння обміну і розвитку знань, навичок і цінностей в області громадянської освіти в регіоні країн Східного партнерства.

Для мене участь в конференції стала можливістю познайомитись із колегами амбасадорами з інших країн - Молдови та Білорусі. Можливість на міжнародному рівні заглибитись в ту тематику, яка для мене цікава та поглибити знання досвід кращими практиками та глибшим розумінням процесів неформальної освіти. І звісно це можливість дослідити іншу культуру.

 

Власні активності від Послів європейської молоді

Одним із найцінніших доводів для мене була можливість організувати локальний івент в Харкові національного рівня від Послів Європейської молоді.

Перед собою ми ставили завдання показати молоді різноманіття можливостей, які відкриває ЄС, та показати, що рішення які стосуються власного життя молодь хоче приймати самостійно, самостійно визначати як буде краще для них.

Ми довго думали над концептом та форматом який би зайшов молодому поколінню, щоб він був легкий, цікавий, не нав'язливий та доступний. Тому ми вирішили організувати живу бібліотеку — це формат заходів (неформальних зустрічей з цікавими людьми), який вперше провели на міжнародному музичному фестивалі Ziget, а винайшли такий формат комунікаціх в Копенгагені.

Жива бібліотека про молодіжні можливості відбулась 24 лютого 2019 року. На неї ми запросили у ролі живих книг Послів європейської молоді, та тих хто мав цікавий життєвий досвід. В рамках трьох 30 хвилинних сесій спілкування всі відвідувачі могли послухати про унікальний досвід, а живі книги щиро та відкрито розповісти про себе. Посли Європейської молоді розповідали про їх досвід участі в проектах ініційованих ЄС. Решта "живих книг" мали найрізноманітніші тематики, такі як "Нескандальний ревізор неформальної освіти", "Пілігрим Ель Каміно де Сантьяго" , "Як безкоштовно потрапити в Ізраїль? ", "AIESEC volunteer from Indonesia" , " EVS – волонтерка ", "Як на семестр змінити український універ європейським? «.  А після ми мали відкриту дискусію з послами європейської молоді щоб всі охочі мали можливість задати свої запитання до послів.

 

Звичайна рутина

 

Також важливим моментом особистісного та мотиваційного росту в ініціативі є можливість отримувати навички в новій чи бажаній для мене сфері.  Я рада за можливість займатись розвитком  телеграм каналу про молодіжні можливості від Послів Європейської Молоді, зараз напрацьовую комунікаційні навички і думаю про те як їх використовувати далі.

Ми створили телеграм канал, в якому Посли Європейської Молоді розповідатимуть про можливості участі в проектах, конкурсах ін., та можливості саморозвитку.

В ньому можна знайти:

  • Цікаві події зі Світу, Європи, України, уже є інформація євромарафон, та ще буде про дні кар’єри у містах України, візити представництва, форуми, дискусії та ін.
  • Молодіжні ініціативи, акції, конкурси.
  • Erasmus обміни та навчання.
  • Інформацію про програми та проекти, які реалізуються спільно з Європейським Союзом.

Поки це квінтесенція корисного матеріалу для молоді, яка цікавиться тим, що відбувається у світі та прагне досягти позитивних змін у суспільстві та у своєму житті.

Але якщо, хтось відчуває, що можна додати ще пару рубрик, можете запропонувати мені додати ще щось.

 В цілому хочу зазначити що участь в довгострокових проектах, а особливоYoung European Ambassadors загартовує витривалість, робить сміливим та додає впевненості, системно та глибоко розвиває навички комунікації та sof skills, пробуджує нереально сильне бажання вчити європейські мови, додає експертизи, віри у власні сили та достойне майбутнє України.

 Цього року активності від представництва мають сильний онлайн акцент, тож підписуйтесь на акаунти EU Neighbours East в інстаграм та до мережі Послів європейської молоді у Фейсбук і не забувайте про телеграм канал. І рухайтесь з нами, бо наступний набір амбасадорів буде влітку, важливо тільки його не пропустити.