31.05.2020   00:00
Євроклуби

Не зважаючи на те, що ми живемо в інформаційну епоху, далеко не кожен знає усі свої права, які надаються людині державою від народження. І якщо про громадянські обов’язки ми чуємо частіше, то права іноді просто замовчуються, зважаючи на нашу некомпетентність. Особливою категорією суспільства є найменш обізнані та досвідчені громадяни – діти, адже вони про свої права чують найменше.

Права не можна відібрати - ніхто не має права позбавити прав іншої людини або порушити ці права.  Права є у всіх людей. Їх не потрібно купувати, заробляти. Права ніхто не дає, людина отримує права від народження. Ми - люди, ми – різні, але ми всі -  рівні, а значить у нас у всіх однакові, рівні права.    Право охороняється і забезпечується державою. Права громадян України узаконені в Конституції - основному законі нашої країни.

Дитина, яка знає свої права і поважає права інших дітей, впевнено йде по життю. Давнє римське прислів'я говорить: "Там де право, там і захист". Тому є сенс знати закони, знати свої права. Знати, щоб захищатися. Щоб відчувати себе впевненіше. Щоб знати свої права, але й не забувати про права інших. Щоб бути спокійними за своє майбутнє.

Людина, що не розбирається в законодавстві, не знає про свої права та обов'язки, не уявляє, що потрібно робити, якщо виникне складна ситуація, і є беззахисною перед усілякими негараздами. Таку людину можна змусити робити те, чого вона не повинен робити, або позбавити того, на що вона має право.
Тому всім нам потрібно знати свої права.

Навчати дітей їхнім правам та свободам - відповідальна місія, яка лежить на плечах батьків та вчителів. Але, на жаль, у більшості випадків знання молодших школярів та учнів 5-6 класів у цій галузі обмежуються відомостями про існування Конвенції ООН про права дитини. Втім, про те, як саме цими правами користуватися, школярі не знають, а куди звертатися у випадку їх порушення - тим більше. Є також граничні ситуації, коли діти взагалі не розуміють, що стосовно них чинять протиправні дії.

Діти, які не мають уявлення про правову культуру, згодом виростуть і стануть дорослими, які не знають власних прав і порушують права інших людей. А це серйозно нашкодить суспільству.

Крім того розуміння власних прав допомагає становленню особистості дитини, а знання про обов’язки робить її більш відповідальною, вчить з повагою ставитися до інших. Діти мають розуміти, що всі вони, без будь-яких винятків, мають певні права та свободи, які не можна обмежувати.

Тому так важливо донести до школярів інформацію у цікавій формі, заохотити та залучити до обговорення. Саме на таких засадах будується робота з підростаючим поколінням в рамках проекту Євроклубу «Ucan» - «Рівні! Різні! Разом!». Велика кількість респондентів в он-лайн тестуванні говорить, що учням цікава ця тема та вони готові до активної співпраці.