01.06.2020   15:00
Team Europe

Діти, права, літо

У перші дні літа мені часто згадується школа і та насолода передчуття канікул, яку я завжди відчувала, хоч і любила вчитися. Мої батьки тоді обоє вчителювали, а канікули означали, що ми всі разом родиною будемо відпочивати, гратися, подорожувати.

Сьогодні, у день захисту дітей я згадую також щорічний фестиваль аматорського кіно «Промінь», який проводять у нашому Науковому ліцеї у Кропивницькому. Кожного разу вони обирають цікаву тему, проводять навчання для дітей, потім ліцеїсти знімають ролики, котрі оцінює журі. Чотири роки тому темою фестивалю були права дитини, а я провела для них тренінг. Щоб краще підготувати дітей до створення фільмів та розуміння, що таке права людини і права дитини.

Пам’ятаю, який захват висловлювали діти, коли отримували (через жеребкування) якусь конкретну тему для свого майбутнього фільму, яка відповідала певній статті Конвенції ООН про права дитини. Хлопчики та дівчатка готували фільми на такі теми, як «Заборона дискримінації», «Право на життя і розвиток», «Збереження індивідуальності», «Повага до поглядів дитини. Свобода вираження поглядів та інформації. Свобода думки, совісті і релігії», «Доступ до інформації та засобів масової інформації», «Діти з особливими потребами», «Здоров'я та охорона здоров'я», «Соціальне забезпечення», «Право на освіту. Цілі освіти» та «Дитяча праця».

Зі свого боку ми з Олею Гріднєвою, яка теж є членкинею ініціативи «Team Europe Кропивницький», запропонували учасникам фестивалю підготувати і кінофільми на тему репродуктивних прав, адже право на репродуктивний вибір, планування сім'ї, охорону репродуктивного та сексуального здоров'я відноситься до основних прав людини.

Після кількох місяців роботи на розгляд журі фестивалю, до якого увійшла і я також, було подано 12 фільмів. Всі вони були надзвичайно різноманітні. Насправді, «Промінь» щороку вражає мене все зростаючим рівнем підготовки і якістю відео. Пам’ятаю фільм «User», який зняла команда 11-го філологічного класу. Також класну роботу представили дев’ятикласники – фільм «Будьте взаємно красивими» про особисте життя, честь і репутацію. Чудовий фільм «Діти без дитинства» про соціальне забезпечення зняла команда 10-го українського філологічного класу, а 11-тий український філологічний клас представив пронизливий ролик під назвою «Не заґратовуйте фантазію!».

Чому я сьогодні, у день захисту дітей, говорю про кінофестиваль? Тому що це чудовий прояв того, як діти можуть розповісти про свої інтереси, болі, переживання, перемоги. Маючи під руками гаджети і озброєні знаннями, школярі і студенти здатні по-новому переосмислити та проявити найскладніші теми: протидії булінгу, расизму, ксенофобії. Як на мене, самий такий підхід – європейський, український, - відображає сучасний підхід до виховання юного покоління.