27.06.2019   05:00
YEA

Берлін, стажер на тиждень: користь чи даремно витрачений час?

В травні мала нагоду пройти тижневе стажування у міжнародній організації TeachSurfing, яка знаходиться у Берліні, в рамках програми Civil Society Fellowships від Інституту Суспільних Ініціатив / Society Initiatives Institute.

Спочатку мені здавалось, що тижневе стажування це лайтовий спосіб дослідити більше інформації про компанію, чи організацію як було в моєму випадку. Але потім почались закрадатись сумніви — що для класного й професійного стажування з заглибленням у процеси часу зовсім мало. Про те чи підтвердились мої побоювання в кінці. А поки читаємо як все відбувалось.

Стажування тривало лише тиждень — 5 робочих днів з 8 годинним робочим днем й 2 тревел дні. Здавалось часу мало на вивчення міста й заглиблення в проект та його особливості.

Але серед того що вдалось дізнатись мені — багато приємних, різних і дивних речей про місто, про берлінців, про їх відношення до роботи, розуміння того з чого складається стартап (бо за класичним визначенням TeachSurfing таки стартап).

Приємне: офіс знаходився в університетському будиночку, а будиночок в свою чергу в університетському містечку. І я знову відчула себе життєрадісною студенткою.

За два тижні до візита відбулось завершальне інтерв'ю між мною та приймаючою організацією. Ми обговорили формат стажування, принципи організації, мені запропонували стати тічсерфером. Я навіть створила свій аккаунт й написала тренінгову пропозицію. Тому якщо вам потрібен тренер з бухобліку та менеджменту креативних проектів — звертайтесь. Але до тренінгу в Берліні так й не дійшло. не встигла я знайти приймаючу організацією.

Про TeachSurfing

TeachSurfing — платформа, на якій мандрівники, біженці та місцеві жителі можуть поділитися своїми знаннями та навичками зі школами, неприбутковими організаціями та громадами, організувавши у місті подорожі лекції, воркшопи чи щось інше на тематики в яких вони експерти. Так мандрівники отримують можливість поділитись своїми навичками а локальна громада соціальний та культурний досвід та нові місцеві зв’язки.

Як це працює? Як людина, яка хоче поділитися знаннями, кожен може вказати свої навички, місце розташування та план подорожей. Як член школи, НУО або будь-якої місцевої громади, ти можеш розміщувати свої зацікавлення в тематиках та інтереси. Через платформу TeachSurfing обидві сторони можуть знайти та зв’язатися один з одним для організації подій з обміну знаннями. Після цього вони можуть повідомити свої історії успіху, щоб надихнути більше людей.

Всім охочим зареєструватись та дізнатись більше залишаю посилання https://www.facebook.com/teachsurfing/

Про стажування

Стажування мало формат:

  1. 5 робочих днів + 2 дні для прибуття та виїзду
  2. Щонайменше 2 робочі дні (в офісі). Мета цих двох днів — дізнатися про роботу організації, обмін практикою та натхнення від колег.
  3. Щонайменше 1 семінар, проведений стажерами в приймаючій громаді (місцева НУО, школа, університет, громадський центр тощо). Мета полягає в тому, щоб познайомитися з місцевими жителями та зробити свій внесок у розвиток розвиток місцевої громади.
  4. 2 дні на основі співпраці: організація навчальних і культурних візитів для стажерів, допомога їм відвідувати заходи, що базуються на їх потребах та інтересах.

Перші три дні стажування я працювала в офісі. Тому встигла дослідити офіс, платформу, принципи її роботи й навіть внести правки в Privacy Statement Terms of Use, можете передивитись всі коми на своїх місцях. Правда познайомитись з всіма коворкерами не вистачило часу, а мабуть вони розробляли супер круті стартапи. Мені ніколи не вдавалось підібратись до них поближче бо вони весь час кодили та ще й жартували німецькою, а я не могла себе видати та сказати, що розумію тільки англійську.

Я складала таблицю потенційних запрошуючих організацій для нових тічсерферів на порталі. Спочатку таких було 20, потім додалось ще 20. А потім переформатувався концепт і я перевіряла всі зареєстровані організації, знаходила їх потреби у навчанні та шукала потенційних тічсерферів для всіх зареєстрованих організацій, тоді їх було 203. Тому зараз в Україні можу бути гарним консультантом з підбору тічсерфера на запит організації. Скажу відверто це було пекельно складне завдання.

Також протягом тижня ми готувались до тренінгу в Суботу для нових каучсерферів з дизайну методики викладання. Ми купляли їм солодощі, перевіряли створені акаунти на платформі, малювали схему та сценарій тренінгу. Це було цікаво я перечитала профілі учасників. Знала чим більшість з них займається, та яку мотивацію має до участі в проекті.

Про вихідні

В П’ятницю я мала вихідний замість робочої Суботи, який використала частково на виконання своїх завдань, та хотіла відвідати Бундестаг й декілька музеїв з острову Музеїв, але нічого не вийшло. Тому всім відвідувачам Берліну раджу. Якщо ви вирішили йти в Бундестаг — реєструйтесь заздалегідь. І це серйозна процедура просто так вас не пустять і час не можна свій пропускати я наплутала тому так і не потрапила на екскурсію, і не допомогли ні вмовляння екскурсійних служб ні офіційний запит в Бундестаг.

В Суботу я мала тренінг у Потсдамі, й не мала часу його подивитись, тому досліджувала Потсдам у П’ятницю.

І тільки в Суботу я могла займатись творчою справою фотографувати тренінг. Кому цікаво, дивіться фото. А я залишу на згадку декілька тренінгових методик які вони використовували під час тренінгу. Мені, здається, це дуже корисно.

Актівіті Навички презентування. Завдання для групи. Кожен по черзі презентує себе та свій тренінг по принцип елевейтор спіч. Після спікер обирає 2х людей, які дають фідбек на виступ. А потім спікер має право виступити зі своєю презентацією ще раз — позитивні зміни на обличчя. І так кожен учасник групи.

Про досвід

Ось вони +- й мінуси тижневого стажування.

Що було добре

Глибоке занурення в діяльність організації та специфіки проекту. Бо вже зараз можу відкрити представництво Teachserf у Харкові.

Тренінгові методики з дизайну навчальної програми, які пам’ятатиму вічно.

Практика англійської. Дякую команді, що весь час спілкувались зі мною на англ. мені було комфортно. Бо німецька так й залишилась загадкою.

Зайнялась справою яка надихає — фотографуванням. Згадую як всю Суботу не випускала фотоапарата з рук й посміхаюсь.

Нові знайомства. Хоч і тиждень ми працювали в офісному режимі Субота була такою що надихає та переповненою пригодами.

Чіткість, менеджмент та орієнтованість в часі, якої мені дуже не вистачає.

Що було не зовсім добре

Я розраховувала більше на ознайомчий формат практики, а по факту кожен день по 8 годин займалась виснажливою адміністративною роботою за комп’ютером.

Я стажувалась одна, тому треба визнати що інколи мені було сумно, бо часто не вистачало напарника, такого ж стажера як і я. З яким можна разом знайти дорогу до офісу, ефективно попрацювати в робочий час й відпочити у вільний.

Я працювала в основному з 9 до 18, в деякі дні графік трішки відрізнявся, але в цілому по 8 годин щодня. Гнучкості в графіку майже не було, поєднувати стажування та відвідування туристичних міст майже не вдалось.

Висновки

Так я думала що поїздка буде лайтовою відпусткою.

А вона виявилась дійсно практичним та виснажливим інтенсивом, після якого залишились позитивні враження та додалось розцміння цінності стажувань.

І маленьке звернення до Українських ГО, реєструйтесь на платформі та запрошуйте до себе спікерами мандрівників з усього світу.