20.09.2018   17:40
YEA

Як це було й навіщо: Другий форум випускників мережі Eu Study Days

Єврошкола - проект Представництва Європейського Союзу (далі ЄС) в Україні, який дає молоді знання про ЄС та стосунки між ним й Україною, мотивує впливати на глобальні процеси.
Проект реалізується з 2013 року в форматі чотирьохденної навчальної сесії, в кожній сесії налічується 40 учасників, тому з 2013 по 2018 випускниками Єврошколи стали більше 1000 осіб.

Подією, яка об'єднала випускників всіх років став Форум Eu Study Days, який, до речі, проводився вже вдруге. Його учасниками стали близько двохсот випускників.

Форум випускників — це можливість побачити та поспілкуватись з людьми які стали друзями, завести перспективні знайомства з учасниками інших сесій, «включитись» від мотиваційних спічів запрошених визначних українських діячів та делегатів ЄС та мультиплікувати отриманий досвід на місцях у своїх регіонах.

Ще в перший день ми (випускники) очікували візиту Хюга Мінгареллі, голови представництва ЕС в Україні, й були готові. Тому коли він приїхав ми не втрачаючи часу почали ділитись власними здобутками після закінчення Єврошколи а також ідеями як посилювати мережу випускників та планувати спільні активності на майбутнє.

Також ми мали честь прослухати лекцію пана Володимира Пекара про модернізацію України, надихаючий спіч Наташі Ефімоф (Радник, Голова відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні), дізнатись про можливості співпраці з Представництвом ЕС від пані Вікторії Ддвидової (Радник з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні) та почути поради зі створення міцної мережі від випускника Erasmus+ та учасника асоціації випускників Erasmus+ Олександра Іванова.

Два дні 14 та 15 вересня перевернули свідомість й ми, випускники, точно знали що забираємо з собою додому.

Так Лідя Лаврова, учасниця  25 сесії в Херсоні говорить «Це були дуже цікаві та насичені два дні у Києві».

А Кирил  Каштанов, учасник 18 сесії в Івано-Франківську,  «Після форуму з'явились думки, що треба активніше шукати можливості для себе та продовжувати підтримувати горизонтальні контакти із прогресивною молодіжною тусовкою з усієї України».

Галина Нікітіна, учасниця 21 сесії в Запоріжжі «Для мене це вже другий форум випускників, і я дійсно його чекала, щоб побачити друзів, дізнатися про нові можливості від ЄС, обмінятися досвідом та надихнутися на нові проекти. Форум виправдав мої сподівання. Я давно хотіла почути вживу  українського футуролога Валерія Пекара. Дійсно зараз Україна стоїть перед викликом змін, тому треба чітко визначити траєкторію руху в Новий Світ та дотримуватись правил безпеки, адже равлики не стрибають, як каже Валерій. В минулому році харківським осередком випускників ми організовували кінопокази та неформальні зустрічі, тому в цьому вирішили направити нашу подальшу  діяльність на неформальну освіту школярів 8-11 класів  (за темами розвиток soft skills, європейські цінності,  студентська доброчинність та можливості для молоді). Для реалізації наших намірів  ми плануємо залучитися підтримкою представництва ЄС та європейськими програмами по підтримці креативних індустрій Culture Bridges. А особисто мені б хотілось скористатися програмою по підтримці підприємців, про яку розповідала Вікторія Давидова».

 

Юлія Конєва, учасниця 15 сесії у Харкові «Завдяки почутим можливостям на школі, а саме про стажування, мені вдалося відвідати Брюссель та познайомитися ближче з політичною системою та життям в цілому в Бельгії. Після форуму з'явилося бажання в Харкові провести ряд заходів для студентів НТУ «ХПІ» для знайомства їх з можливостями стажування та навчання в ЄС, а також агітації їх для участі в EU Study Days».

Виходить Єврошкола не просто ввідний курс для євроосвідченої людини, це можливість в дечому копнути глибше, змінити свою точку зору та зацікавитись новим, вирватись з дому та поглянути на міста України, поспілкуватись з делегатами Представництва ЄС й тими людьми, які здійснили й продовжують здійснювати важливі для суспільства реформи, знайти однодумців та друзів з якими втілювати в життя сміливі проекти.

Інформацію про майбутні школи та проекти моніторте на сторінці EU Study Days in Ukraine, а харків'янам радимо підписуватись на EU Study Days  Kharkiv.