31.05.2019   07:00
YEA

Посли європейської молоді на Міжнародному дні культурного різноманіття у Чернігові

У суботу 25 травня Катерина Чубей, Назар Соломаха, Поліна Сидорчук та я, Олена Сороцинська, провели захід у міській філармонії м. Чернігова.

«LetstalkCulture»  або «Про культуру» – саме так називався захід, організований під егідою ініціативи ЄС «Посли європейської молоді». Місце проведення було вибране не просто так. Що може бути краще ніж спілкуватися про культуру в стінах філармонії?

Своєрідним відкриттям події став виступ представників Клубу спортивного танцю «Ніка».

 На заході були присутні поважні спікери, зокрема:  Оксана Миронова, представниця Чернігівської міської ради; Сергій Теребун, директор Чернігівського обласного філармонійного центру; Альона Никитенко, голова  ГО «Рада партнерського розвитку»; Богдан Кашка, журналіст та громадський активіст. За приємним збігом обставин в одного зі спікерів, Миколи Сукача, головного диригента оркестру «Філармонія», був День народження, тож святковий настрій  став невід’ємною частиною нашого івенту. Під час своєї промови іменинник побажав присутнім «постійно дотикатися до мистецтва». Він також переконаний, що «у цієї країни є майбутнє, бо  є можливість реалізуватися». І ми повністю згодні з цим твердженням.

Ми також отримали неабияку можливість заслухати доповідь директора Австрійського культурного форуму Ульфа Хаусбрандта, який торкнувся нагальних питань, а саме: про необхідність цінувати культурне різноманіття, загрозу расизму, ксенофобії та нацизму. Він зауважив, що попри наші розбіжності, ми всі маємо спільні цінності. І це нас єднає.

Нам пощастило поспілкуватися  з доктором Хаусбрандтом, який відповів на декілька наших питань. Зокрема, він наголосив, що «молоде покоління – це наша надія. Тож наша відповідальність полягає у тому, щоб навчити європейську молодь любити та високо цінувати  культурне різноманіття, яке робить Європу такою прекрасною. Бути європейцем не завжди означає бути громадянином ЄС, бо межі Європи виходять за межі Європейського Союзу. І хоча Україна поки не є членом ЄС – це не означає, що вона не частина Європи. Україна є і залишається європейською державою», – зазначив директор Австрійського культурного форуму. Він порадив молодим українцям бути допитливими та відкритими, шукати та ніколи не зупинятися.

Громадський активіст, представник організації «Рада партнерського розвитку» Богдан Кашка радо поділився своїми враженнями від події: «Захід пройшов прекрасно! Усі мої колеги та діти задоволені. Багато з батьків висловлювали свою подяку та  ідею, що такі заходи потрібно проводити якомога частіше. Я б хотів подякувати організаторам, молодим послам, за можливість бути активним учасником цього івенту».

Маленькі вихованці згаданої вище організації взяли активну участь у ініціативі «Різноманітна Європа»: вони представили своє бачення цього питання, використовуючи уяву та різнокольорову крейду.

Захід був сповнений інтерактиву, спілкування, посмішок та … подарунків від молодих послів. Загалом атмосфера була затишною та привітною: учасники активно обговорювали з послами питання, наприклад, щодо програми Еразмус+ та можливостей, які надає Європейський Союз українській молоді.

Кульмінацією заходу стала гра «Кахут», яка допомогла учасникам розширити свої знання про Європейський Союз,  ініціативу Східного партнерства, програму «Посли європейської молоді»  та чимало інших питань, які хвилюють молоде покоління. По її закінченню на переможців очікували приємні несподіванки.

  

І місто і люди залишили по собі дуже приємні враження. Це вже мій другий візит до Чернігова. Перший також був в рамках ініціативи «Посли європейської молоді». І я точно знаю, що повернуся сюди ще, в це затишне європейське місто з довгою та неймовірно багатою історією.

Хочу окремо подякувати нашому місцевому гіду Богдану, який залюбки ділився з нами історіями  про «зачароване» місто, а ми із захопленням його слухали.

PS. А наразі у Вас є можливість долучитися до нас! Нещодавно розпочався набір на програму «Посли європейської молоді»! Встигніть стати одним з тих, хто змінює країну!