30.07.2019   17:00
YEA

Що треба робити на ексчейнджі щоб потім не жаліти?

На прикладі мого Erasmus ексчейнджу. Мій проект відбувся В палермо (Італія) тема якого стале (екологічне) соціальне підприємництво “Eco You”, від організації Development and Initiative(підписутесь й монітрьте їх проекти, вони точно знають що, як, й для чого їх роблять).

Якщо коротко описати те чим я займалась на проекті то це discovering myself, people and nature.

Почалось все з подорожі Римом

На discovering Риму мала 2 дні. За які встигла познайомитись з членами української команди (хоч знайомство почалось ще в аеропорту), відвідати Колізей, прогулятись вуличкою via dei Fori Imperiali, побачити пам’ятник Віктору Емануілу ІІ та комплекс музіїв поруч, зробити багато фото, загубитись в метро Риму та розминутись зі своїм хостом Маріо.

Другий день був днем Ватикану — площі Святого Петра та Музеїв протяжністю в 9 км.

Такої насиченої прогулянки музейним коплексом я ще не мала. Так він довгий й не кожен витримає 3-оьх годинні прогулянки та відчуття вічної черги, але фото Сiкстинської капелли, було повністю того варте.

Вхід в музей коштує 17 євро, але краще доплатити 4 та купити квиток онлайн, ніж витрачати ще +3 години, щоб вистояти в черзі у мурів Ватикану.

Палермо та ексчейндж

Літак і ось я в пункті призначення Сицилія, а точніше в Палермо.

Перший день ексченйнджу як правило є подорожнім й тому його не завантажують програмою. Через це мала час подивитись та познайомитись з містом.

Сам тренінг пролетів за лічені секунди, хоча по факту тривав 7 днів. Його учасниками були ми — 10 українців + данці та італійці.

Про сам проект та про діяльність приймаючої організації H.R.Y.O. Human Rights Youth Organization теж згодом, вона достойна окремої публікації.

Так от разом ми шукали спільну мову один з одним, будували вавилоські вежі з зефіру, брали екологічні інтерв’ю, малювали портрети один одного, убивали поцілунками (бо Сицілія батьківщина мафії), збирались зайнятись плогінгом, розробляли ідеї соціально відповідального бізнесу, відвідували пляжі та ловили русалок.

Часто мали час провзаємодіяти з місом та відкрити його по новому.

Провели культурний вечір, на якому поділились чим мали — цукерками, ідеями, таємними друзями, бізнес ідеями та факапами один одного.

Відвідали “неблагополучний” район міста та весело погрались з місцевими дітлахами.

Мали змогу відвідати сусіднє містечко Чефалу. Це надзвичане місце для прогулянок та телепортації в минуле на пару віків. Також тут знаходиться кафедральний собор внесений до списку Юнеско.

І навіть піднятись на вершину пагорбу, фото якого вгорі.

Загалом ексчендж виявився душевним, цікавим та смачним, бо на фінальній вечірці нас очікував найсмачніший в моєму житті Марципановий торт, та його володарка й за сумісництвом координаторка ексченджу Валерія.

А вже наступного, дня (хоча по факту то була ніч) мене чекала мандрівка додому, через місто поруч з Везувієм Неаполем.

Подорож мала бути спокійною, але мафія все зіпсувала, й довелось таки годинку понервувати. Але життя в цілому та й пригоди по-суті складаються з пригод. Тому іншого чекати було не варто.

І ось він імпакт від ексченджу (у вигляді рекомендацій наступним поколінням):

  • Не полініться й не закидайтеся буденними справами перед поїздкою, знайдіть час скласти маршрут та пошукати цікавинки в місті куди подорожуєте, а можливо навіть й розпитайте знайомих, які там бували куди варто піти чи поїхати.
  • Будьте відкритими але не втрачайте свою ідентичність, бо якщо ви хочете та не встигнете піднятись на Везувій то ніяка найсмчаніша піцца не зарадть вашому розпачу.
  • Цінуйте людей, які вас оточують та всі моменти, навіть якщо ви об 11 ночі куштуєте місцевий делікатес кактус й він вам зовсім не заходить.
  • Не бійтесь бути собою і якщо спочатку ви в упор не впізнаєте свого тім лідера, то це не страшно. Скоріш за все вона (чи він, але це не мій випадок) спирийме це як гарну історію, яку потім можна згадати та посміятись разом з друзями.
  • Беріть що вам дають, креативте та придумуйте нові ідеї та проекти скоріш за все вони вам ще точно знадобляться.
  • Використовуйте отриманий досвід у повсякденному житті.

Й майте товариша з яким не страшно буде потрапити в халепу й яка (бо який знову не мій випадок) зробить класні ваші фото а ви її.

Висновок такий ніхто вам не скаже що робити потрібно а що ні, що треба планувати а що відбудеться само собою. Проте ви маєте бути впевнені що досвід та знання будуть використані вами знову.

Ще буде!!!

А мій імпакт стався не передодні ексчейнджу, бо для участі в ньому довелося звільнитись з постійної роботи. Й це не перший раз. Та бажання більше роззиратись навколо та любити людей такими як вони є, обожнюю свою dream team!!!