15.12.2019   14:00
Бібліотеки

Права, обов’язки, закони супроводжують людину все її життя. Тому важливо сьогодні знати кожному хоча б ази правової абетки для захисту своїх прав. Дуже важливо знати й уміти користуватися знаннями про права дитини. Адже вони сприятимуть прийняттю відповідальних рішень, учитимуть протидіяти порушенню прав дитини, відстоювати власну точку зору.

З метою виховання у користувачів бібліотеки поваги до закону і прав людини та враховуючи важливе значення правової освіти в дальшій розбудові України як правової держави, у Врадіївській бібліотеці для дітей проведено інформаційний калейдоскоп «Світ твоїх прав», за участі головного спеціаліста Врадіївського бюро правової допомоги Гулько Ірини Олександрівни, для учнів 6 – го класу Врадіївської загальноосвітньої школи №1.

В рамках конкурсу «Як я захищаю свої права» запрошені ознайомились із механізмами, що були створені для захисту прав людини, та їх втілення в міжнародних правових актах, та законодавстві України, перевірили свої знання щодо міжнародного законодавства по правам дітей.  Учні отримали серію шпаргалок-буклетів по правовій допомозі, дізналися про: захист прав дітей України, організації, що втілюють дотримання законодавства по правам дитини. Захід відзначився активною участю запрошених в обговоренні законів про права людини та дитини, була підвищена обізнаність дітей щодо гарантованого дотримання своїх прав. Так як основою функціонування правової держави є працююче законодавство, присутні вивчили основні положення Конвенції ООН про права дитини, а також ряд законів України, де закладено підвалини дотримання в нашій країні прав людини. Ця тема співзвучна з курсом нашої держави на інтеграцію з Європейським Союзом, законодавчо та політично.

Також бібліотекарями була підготовлена низка новітніх видань правової тематики, та медіа матеріали, що в доступній формі розповіли про права дитини та заохотили учнів до самостійного вивчення цієї теми.

Зрештою, вдалося зробити головне – зацікавити цією темою молодь, що буде мати шанс застосувати отримані знання собі на користь.