29.08.2018   16:00
YEA

БУТИ ДОБРОВОЛЬЦЕМ НЕ ПРЕСТИЖНО. 4 МІФИ ПРО ВОЛОНТЕРСТВО.

Протягом років своєї волонтерської діяльності для різних проектів я неодноразово чула різні думки з приводу цієї діяльності, як хороші, так і ні. В більшості випадків роль волонтерства має повагу в очах багатьох людей, при умові якщо воно має героїчні прояви. Але я розповім про тих, про кого не часто згадують, про інших волонтерів - більш буденних і не таких видимих, цінність яких є дуже високою. Вони допомагають організаціям з виконанням технічних завдань, працюють над поширенням глобальних цілей і таким чином локально здійснюють вплив на загальну ситуацію.

Про їхню діяльність існує ряд міфів. Як представник в Україні мережі “Young European Neighbours” (долучайся!;) ) та волонтерської ініціативи «Young European Ambassadors” (далі-YEAs), на живих прикладах обґрунтую далі невірність найбільш популярних міфів.

МІФ № 1: ВОЛОНТЕРИТИ ( або ПРАЦЮВАТИ БЕЗОПЛАТНО) – ДАРЕМНА ТРАТА ЧАСУ

Це найбільш поширена гіпотеза – «Що за нісенітниця: ти займаєшся волонтерством, працюєш, і навіть не отримуєш за це грошову плату?» Так і є. У 80 % це не оплачується. Якщо вас цікавлять гроші, то це не сюди.

Вони витрачають на волонтерство сили і час:

1)Тому що волонтери думають про майбутнє:

своє: вони набувають професійних навиків ще до того, як приходить час іти на роботу, таким чином стають більш конурентноздатними;

суспільства загалом: Вони знають, що велике не може починатися без малого. Для того щоб всі у світі пили чисту воду, треба починати з чистої криниці в маленькому селі. Чисту криничку може зробити кожен! Не тільки політик і міністр.

2)Бо волонтери знають в чому сила – вони об»єднують зусилля і досягають цілей швидше та ефективніше. Зазвичай, вони відносяться до однієї мережі, таким чином легко находять людей, можливості і тд . До прикладу, наша мережа “Young European Neighbours” об»єднує молодь з 6ти країн та країн ЄС. Деталі тут:

А YEAs уособлюють 200 людей загалом. Українські YEAs є частиною Євромережі в Україні.

3) Бо волонтери, як справжні лідери, показують, що це можливо своїм прикладом. Наша мережа це робить через онлайн платформи. YEAs діляться своїми історіями, пов»язаними з можливостями ЄС на сайті проекту EU Neighbours East та тут у блогах.

4) Бо волонтери проводять живу активність. Вони часто працюють з людським фактором. Це дуже важливий навик. Так, відповідно до тематичного дня проводяться різні заходи. Нещодавно YEAs робили висадку дерев у знак привернення уваги до захисту навколишнього середовища у м. Львів, де активно долучалися навіть місцеві жителі. Інтерактив між ними був чудовим і надихаючим!

І все вище перераховане призводить до масси ще інших позитивних результатів. Це унікальний досвід, який не купиш за гроші.

 

МІФ № 2: ДО ДОБРОВОЛЬЦІВ ВІДНОСЯТЬСЯ НЕ НАЛЕЖНИМ ЧИНОМ

Це не вірно. У різних проектах спостерігала, що волонтерам намагаються подякувати певним чином за їхню працю (харчування, пам»ятні речі, сертифікати і тд). Найяскравіші волонтери запам’ятовуються і мають гарні відносини з людьми із різних сфер. У будь-якому випадку їх цінують і дають знати про це.

 

МІФ № 3: ВОЛОНТЕРСТВО НЕ ДАЄ РЕЗУЛЬТАТІВ

Частково уже спростовано це твердження. До тих переваг, які дає волонтерство: 

у нашій ініціативі регулярно з»являються винагороди, до прикладу, серед нашої мережі YEAs регулярно виникають можливості предаставляти Україну на різноманітних міжнародних заходах. Відверто, оплачена поїздка за кордон – це завжди приємно ;)

А ще, загалом, волонтерити – це покращувати здоров»я. Побачила дослідження, які показали, що коли ви припиняєте мислити про свої проблеми та зосереджуєтесь на людині, окрім себе, рівень стресу починає зменшуватися, ваша імунна система зміцнюється і ваше загальне почуття задоволення життя зростає! Деталі тут.

 

МІФ № 4: ДОБРОВОЛИТИ - ЦЕ НЕ ПРЕСТИЖНО

Як не дивно, із власних спостережень, в Україні ця неозвучена думка поширена або серед матеріально забезпечених  і , навпаки, серед не забезпечених матеріально людей. Але рівень освіченості і в тих, і в тих, зазвичай, однаково низький.

Звісно, у розвинутому суспільстві головною ознакою престижності як особистості, поряд з рівнем освіти та фізичним вихованням враховується її активність в соціальній сфері. До прикладу, при вступі у виші, для успішних студентів є вимогою перерахувати приклади своєї соціальної активності. Мати тільки хороші оцінки уже не є привілегією. Успішних обирають за результатом, не за цифрою на папері.

Особливо часто стають добровольцями для тих, хто потребує допомоги. Не тільки студенти, але і бізнесмени, політики часто проводять соціальні акції, цим зазначають свій рівень як лідера думок. 

Тому кожен може бути впливовим навіть без звань та почестей.

Цінуйте волонтерів та приєднуйтесь до цієї сили!

 

До речі, зараз чудова нагода долучитися до нашої мережі:

До 12го вересня триває прийом заявок у мережу  YEAs! Не опустіть цей шанс ;)

Посилання: bit.ly/2wuTdEI