04.12.2018   21:00
Єврошколи

"Організаційна культура на держслужбі зміниться тоді, коли столи перестануть прикручувати до підлоги...", - дуже влучний приклад навела одна з гостей конференції #EU4PAR вчора, адже ще багато "тараканів" треба вигнати з голови, щоб система навчання і мотивації наших держслужбовців давала добрі плоди не для галочки, а справді для розвитку персоналу і зростання добре озброєних скілами лідерів.

Чудовий склад українських і міжнародних спікерів, жваві дискусії та українські реалії радували тим, що у нас ще багато роботи попереду, і є розуміння викликів з боку Секретаріaту Кабміну і НАДСу. Деякі highlights міжнародного досвіду:
- Наш GPS - це гарна якість надання послуг державою (Ізраїль);
- Залучити найкращих і найздібніших - гасло держслужби Франції, де ця професія одна з найпрестижніших, а доступ на держслужбу лише після 22 міс. навчання в школі держупрвління ENA та 3 обов'язкових стажувань (посольство, префектура, бізнес);
- У Словенії успішне навчання/підвищення кваліфікації може додати бонусів до зарплати;
- Після недавніх реформ строк контракту топ держслужбовців у Естонії та Ізраїлі скоротили із unlimited до 5 та 4 років відповідно.

Висновки прості: немає ідеальних країн і систем навчання на держслужбі, а кожна держава "набиває свої ґулі" та експериментує, споглядаючи на success stories у сусідів та успішних країн та інституцій + адаптується до сучасних викликів і потреб компетенцій (діджиталізація, change management, innovations). Тому варто налаштовувати наші GPS на відкритість до нового, пілотів та експериментів, де би клієнтоорієнтованість держслужби на громадян, сучасна оргкультура і лідерство, служіння та привабливість держави як роботодавця набирали все більшу вагу. Ми командою Professional Government Association of Ukraine крок за кроком теж над цим працюємо.

P.S. Дякую команді @EU4PAR Kristina Chelmakina Darina Marchak за те, що підживлюєте віру у те, що спільними зусиллями таки буде результат і плоди #РеформаДержавноїСлужби.