"Якщо хочеш щось змінити в інших - починати потрібно з себе"

  Неділя, 23 Серпня 2020 Чухілевич Ольга Пилипівна Сузір'я село Піддубці Євроклуби

Збираємо «історії успіху», які можуть стати поштовхом для інших. Сьогоднішній наш герой – з Полтавщини. Євроклубівці "Dream Team" та координатор євроклубу Таїса Хриплива взяли інтерв’ю у свого земляка Ярослава Шевченка.

Євроклуб «Сузір’я» села Піддубці Волинської області продовжує роботу над проєктом «Флагмани змін живуть поруч». Ми разом з євроклубами-партнерами Полтавської і Дніпропетровської областей протягом літа шукали у своїх регіонах цікавих людей, котрі навчалися чи працювали в Європі і нині використовують отримані знання чи досвід в Україні. Мета проекту – зібрати їх «історії успіху» і поділитися ними згодом зі старшокласниками. Адже молоді люди уже задумуються над тим, яку освітню і кар’єрну траєкторію їм обрати. Історії реальних людей можуть стати поштовхом для побудови власних життєвих перспектив. Сьогоднішній наш герой – з Полтавщини. Учасники євроклубу "Dream Team" Плосківської ЗОШ І-ІІІ ст. та їх координатор Таїса Хриплива взяли інтерв’ю у свого земляка Ярослава Шевченка.

- Коротка інформація про Вас - героя проекту «Флагмани змін живуть поруч»?

- Маю дві освіти: Миргородський художньо-промисловий коледж імені М.В.Гоголя, закінчив з відзнакою, технолог-кераміст; Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, навчався на технолога будівельних матеріалів. Зараз працюю продавцем консультантом в мережі Цитрус, паралельно займаюсь громадською діяльністю в громадських організаціях, таких як Взаємопоміч та Полтавська філія Суспільної служби України, здебільшого займаюсь створенням відеоконтенту, фотограф, фасилітатор молодіжних обмінів в Європі та тренінгів різного напряму, актор театру.

- Де навчалися чи працювли у Європі, як туди потрапили?

-Знайомство з Європою почалось з участі в конкурсах від українських та європейських благодійних фондів, також брав участь у міжнародних обмінах та тренінгах. Першою країною, яку я відвідав, стала Франція. Це було результатом перемоги в конкурсі «Авіатор». Потім почав моніторити подібні речі в інтернеті, зокрема в Фейсбуці. Знаходив безліч варіантів та можливостей для молоді, познайомився з людьми, які вже подорожували таким чином, і вони розповіли історії участі в цих програмах. Одного разу був делегатом української групи до Європарламенту в Брюсселі, ми мали зустрічі з політиками та працівниками Єврокомісії, а також спілкувалися з єврокомісаром Йоханесом Ханном про міжнародну політику, відносини України та Євросоюзу, про очікування та подальші кроки в євроінтеграції. За деякий час я вже сам почав проводити тренінги та фасилітувати певні молодіжні проекти в Польщі та Латвії.

- Поділіться короткими враженнями про цей досвід.

- Це те, що затягує та тримає в тонусі кожного дня і мотивує рухатись далі. Ти знаєш, для чого це все робиться, і знаєш, що це в подальшому вплине на майбутнє як моє, так і оточуючих. І це бадьорить. Дуже.

- Які знання, вміння чи навички ви отримали?

- Знаходити контакти. Постійне спілкування як англійською, так і українською мовами, конкретизація цілей та координація їх досягнення. Вище перераховане підкреслюю одним умінням - адаптація та вдосконалення себе в соціумі.

- Як застосовуєте отриманий досвід в Україні? Можливо для освіти, культури, мистецтва, спорту?

-Здебільшого навички використовую й зараз, працюючи в мережі Цитрус - а саме спілкування з людьми, діджиталізація та цифрова грамотність.

Разом з командою акторів готуємо ще один мистецький проєкт створений в колаборації громадських організацій ПФССУ, Театру Сучасного Діалогу та Датським театром CONTACT. Що саме - секрет, про це ви дізнаєтесь пізніше з новин.

- Як ви оцінюєте свої здобутки у цьому напрямку?

- Не вмію говорити про свої досягнення. Нехай люди більше кажуть за це. Сам я б ніколи цього не досягнув (частково), але про дещо можу сказати точно: друзі у мене по всій Європі, і вони можуть підтримати як і словом так і ділом. Я відповідаю їм взаємністю.

- Які обставини, риси характеру допомогли вам ствердитися у цьому?

- Для початку треба бажання та добрячий поштовх, щоб щось робити. Ми звикли, що нам щось хтось винен, але це не наша провина, це нав’язані стереотипи. Постійне спілкування, правильні та своєчасно поставлені питання, чаювання з тими людьми, що живуть так як хочеться мені. Я дуже впертий та прямолінійний, працелюбний. Емпатія до людей та добра душа – це, мабуть, основне, що допомагає мені бути тим, ким я є.

- Що б ви порадилиз власної історії успіху старшокласникам, котрі тільки задумуються над побудовою власних життєвих перспектив?

- Вчити англійську мову. Однозначно. В тому ж самому Фейсбуці, як заповнювати мотиваційний лист на молодіжний обмін, використовується англійська мова. Бути цілеспрямованим та зрозуміти, хто ти є, і вдосконалювати себе в цьому. Шукати, цікавитись та спілкуватись. Якщо хочеш щось змінити в інших - починати потрібно з себе. Завжди. Бути амбітним та постійно навчатись. Як мінімум, ти будеш цікавим співбесідником. Щоб бути там, де ніколи не був, треба бути готовим робити те, що ніколи не робив.

- Назвіть 5 пунктів вдалої стратегії успіху.

-Їх немає. Для кожної людини пункти свої і вони по-своєму будуть хороші.


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.