"Кожного дня ставте нові цілі і не здавайтесь" - історія успіху

  Понеділок, 24 Серпня 2020 Чухілевич Ольга Пилипівна Сузір'я село Піддубці Євроклуби

Євроклуб «Сузір’я» села Піддубці Волинської області продовжує знайомства з людьми, котрі здобули цікавий європейський досвід і поширюють його в Україні. Герої проєкту допомагають нам більше дізнатися про можливості навчання та розвитку української молоді у Європі. Знайомтесь: Гнітецька Христина, студентка Варшавського політехнічного університету, тренер з художньої гімнастики Варшавського Палацу молоді.

Євроклуб «Сузір’я» села Піддубці Волинської області продовжує знайомства з людьми, котрі здобули цікавий європейський досвід і поширюють його в Україні. Герої проєкту поглиблюють наші знання про можливості для української молоді у Європі. 

Гнітецька Христина, студентка Варшавського політехнічного університету, тренер з художньої гімнастики Варшавського Палацу молоді розповідає: «Вже чотири роки я навчаюсь у Варшавському політехнічному університеті. Моя пригода із Варшавою почалась ще на виставці іноземних ВНЗ у Києві, куди я поїхала із мамою. Там  поспілкувалась із представниками різних університетів Польщі, Іспанії, Кіпру, Великої Британії та інших країн. Дізнавшись більше про політехнічний університет у Варшаві та спеціальну програму навчання для учнів та студентів різних країн, в тому числі України, вирішила випробувати свої сили та здати вступні іспити при самому університеті. Екзамени проводились польською мовою, перевіряли знання математики і ще одного технічного предмету на вибір - обрала фізику.

Навчання у польському ВНЗ складається із трирічної програми бакалаврату та дворічної програми магістратури. У минулому році я захистила перший ступінь – бакалавра, а зараз я студентка магістратури тієї ж спеціальності «Публічне адміністрування». Незважаючи на досить-таки політологічний напрямок, до моєї навчальної програми входять і такі предмети, як механіка чи основи урбаністичного та дорожнього планування міста, що є значною перевагою серед випускників цієї спеціальності серед ВНЗ. Ще протягом першого року навчання у рамках занять я побувала стажуватися у польському Сеймі (нижча з двох палат парламенту Польщі) та у Варшавській фондовій біржі, де дізналась багато деталей роботи цих установ.

А ще я працюю інструктором з художньої гімнастики у Палаці молоді в Варшаві. Тут і дотепер треную дітей різних вікових категорій: від наймолодших  6-річних гімнасток до досвідчених КМС та МС, котрі здобувають призові місця на національних та міжнародних турнірах і чемпіонатах Польщі у конкуренції різних спортивних розрядів. Завдяки діяльності у спортивному клубі я можу розвивати свої професійні навички та поступово здобувати профільні практичні знання для подальшої праці із дітьми. Стаціонарна форма навчання у іншій країні не завжди дозволяє довге перебування вдома. Однак коли є можливість приїхати у рідне місто, я також відвідую спортивну секцію, у якій практично виросла - 12 років займалсь художньою гімнастикою. Під час занять ми обмінюємось досвідом із різних методик та підходів навчання фізичного виховання, технічної майстерності та покращення фізичної форми спортсменів (як наприклад, оригінальні вправи або нові методи координаційної підготовки). Польський досвід дуже допомагає у роботі з українськими спортсменками.

Безперечно, за ці декілька років я також поглибила свої знання з польської мови, подорожувала найбільшими містами та маленькими селищами, дізнавалась більше про особливості місцевого життя. Живе спілкування із громадянами іншої країни доповнило мої знання та допомогло звернути увагу на численні відмінності. Порівняння цих особливостей спонукає до нових ідей щодо освітньо-спортивних програм чи організаційних змін у науковому університетському середовищі.

Зважаючи на свій досвід, я хотіла би порадити старшокласникам та уже майже випускникам наступне.

По-перше, шукайте можливості отримання будь-якого цікавого досвіду, знайдіть хобі та беріть участь у цікавих подіях. Кожна можливість може пізніше і не повторитись, а досвід потрібен завжди.

По-друге, навчайтесь традицій та звичаїв інших культур і народів через подорожі чи місцеві дні іноземної культури. Це також один зі способів вивчити мову та зустріти добрих друзів з інших місцевостей.

По-третє, будьте толерантними та терплячими до інших, а вони допоможуть у скрутних ситуаціях. У жодній ситуації не забувайте допомагати людям, які того потребують, і це добро до вас повернеться.

По-четверте, спілкуйтесь із цікавими людьми та шукайте нових знайомств у сферах ваших інтересів. Це допоможе краще розвиватись в обраному напрямку.

Та останнє, наші відмінності – походження, зовнішній вигляд, життєвий досвід – це не вади, а сильні сторони, які треба використовувати за кращої нагоди. На заході культура соціального виключення через будь-які відмінності давно застаріла, натомість цінуються ті характеристики працівників, котрі відрізняють їх від інших.

Впродовж років навчання за кордоном випрацювала наступні правила: 1. Критичне мислення у кожній ситуації. Об’єктивно оцінюйте все, що слухаєте, читаєте чи бачите. Інформаційна доба все частіше змушує нас перевіряти автентичність джерела та й самої наданої інформації, оскільки маніпулювання знаннями та свідомістю може принести найбільше невдач супернику. Годуйте себе тільки якісним та потрібним контентом. 2. Формування власної думки на суспільно важливі теми. Обов’язковий пункт на дорозі до самоствердження та самореалізації. Нехай інші сприймають вас такими, якими ви самі себе вважаєте, якими ви є насправді. Кожна впевнена у собі особистість просто повинна мати чітку позицію щодо найважливіших подій, що стосуються соціуму, та вміти адекватно її обґрунтувати. 3. Невдача – це теж спосіб навчання. Поразка повинна бути причиною до вдосконалення та подальшого навчання, а не нарікань. Цьому я вчу своїх маленьких спортсменок: здаватись не можна ніколи. Аналіз ситуації допомагає уникнути подібних ситуацій та напрацювати власні здорові звички у майбутньому. 4. Готовність до постійного емоційного самовдосконалення. Емоційна зрілість допомагає у міжлюдських стосунках та переосмисленні поведінки у важливих життєвих моментах. 5. Уміння визначати цілі на майбутнє. Без чітко окресленої мети нічого не може відбутися, як сильно ми б того не хотіли. Кожного дня потрібно ставити собі реальні нові цілі, визначати нові завдання та впевнено йти до їхнього виконання».

Також хочемо анонсувати відеоісторії наших партнерів – Євроклубу Луцького національного технічного університету. Наступна новина, яку ми вам запропонуємо, буде підбіркою відеоісторій студентів цього вишу, котрі навчалися у різних країн Європи.


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.