А чи знали ви, що Дніпро - четверта за довжиною річка в Європі?

  Середа, 07 Липня 2021 Чухілевич Ольга Пилипівна Сузір'я село Піддубці Євроклуби

Щорічно у першу суботу липня відзначається Міжнародний день Дніпра. Це важлива водна артерія нашої країни. Тому євроклубівці - партнери проєкту "Аква віта - європейський екологічний пріоритет" не оминули увагою таку важливу подію. Тим більше що два євроклуби - з Дніпропетровської області, де назва говорить сама за себе.

Учасники євроклубу "Сучасник" (координатор Валентина Чирва) зібрали цікаві факти про Дніпро, головну річку України. Виявляється, річка зародилася на нашій території ще 6 млн років тому. Найбільший відрізок Дніпра протікає саме Україною - крізь 8 областей! Дніпро перетинає до 100 мостів у трьох країнах. На дні річки можна пошукати скарби із давно затоплених кораблів, а ще у водах Дніпра живе найбільший гризун Євразії - річковий бобер. Є тут і приблизно 70 видів риб.

На жаль, не можна оминути увагою екологічні проблеми нашої головної річки. Так, вони з'явилися уже в середині ХХ століття. За прогнозами вчених, уже за 50 років Дніпро може обміліти вдвічі.У жовтні 2020 р. за запитом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Державного агентства водних ресурсів України, проєкт ЄС "Водна ініціатива Європейського Союзу плюс для країн Східного Партнерства (EUWI+)" розпочав перший скринінг речовин-забрудників у басейні Дніпра.

У водах Дніпра виявили 161 забруднювач – річка майже на межі екологічної катастрофи. Ще одні наші партнери, євроклуб "Євро.ua" з селища Черкаське (координатор Руда Тетяна) долучилися до Дня Дніпра, дослідивши свою річку Самару - притоку Дніпра. Учні відзняли відеоролик про її мальовничі краєвиди https://youtu.be/sCgoQYoOMXg

Учасники інших євроклубів, що теж реалізують проект "Аква віта - європейський екологічний пріоритет", з цікавістю ознайомилися з цією інформацією. Вкотре переконуємося, що берегти водні ресурси - важливо!

Відео


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.