Проект "Архітектурне обличчя твого міста ". Памятники Т. Шевченку

  Четвер, 29 Серпня 2019 Хриплива Таїса Олександрівна DreamTeam Решетилівський район Євроклуби

В рамках проекту "Архітектурне обличчя твого міста ", при підтримці Представництва ЄС в Україні члени євроклубу опрацювали матеріал про пам’ятники Т. Шевченку.

Виявилося,що на сьогоднішній день налічується 1384 пам'ятники Тарасу Шевченку у світі: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах. В Україні найбільше пам'ятників встановлено на Івано-Франківщині – 201, за нею йдуть Львівська (193), Тернопільська (165) та Черкаська (108) області. Євроклубівці написали листи в музеї Т.Шевченка за кордоном з метою отримання інформації. Відгукнувся лише один музей м. Торонто, Канада.

Директор музею Людмила Погорєлова розповіла про музей та пам’ятник, який було викрадено у 2007 р. Уночі п`ятиметровий бронзовий монумент спиляли і вивезли в невідомому напрямку. Пам’ятник знаходився у парку поруч з музеєм і був першим на північноамериканському континенті, встановлений під час святкування 60-ї річниці української еміграції в Канаду. Пані Людмила надіслала нам декілька Листівок, буклетів та книжечок з творами поета англійською мовою. Також подарувала маленький бюст Т. Шевченка.


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.