«Станемо європейцями, щоб бути справжніми українцями»

Четвер, 10 Травня 2018 Мироняк Оксана Василівна «PRIME STAR» Охтирської ЗОШ №1 м.Охтирка, Євроклуби Євроклуби
Члени євроклубу "Євроstella" Охтирської гімназії продовжують працювати над проектом "Європейський слід в наших містах". Охтирка -невеликий районний центр, але пройшовши його вулицями, розумієш , що українське коріння тісно поєдналося із європейськими традиціями. Учениці 7 класу Лихман Ангеліна та Андрющенко Вікторія знайшли в історії міста надзвичайну інформацію про візитівку нашого міста. Жителі Охтирки пишаєються такою архітектурною пам’яткою, як знаменитий Свято-Покровський кафедральний собор —яскравий взірець українського бароко середини XVIII століття; історико - архітектурна пам'ятка національного значення. Якщо дивитись на нього з висоти пташиного польоту, схожий за формою на корабель . Проект Покровського Собору розроблявся в майстерні видатного зодчого Варфоломія Растреллі, архітектора італійського (флорентійського) походження, котрий народився й виріс у Парижі, Франція. Чи не європейський слід в українському місті?

«Станемо європейцями, щоб бути справжніми українцями»! Члени євроклубу "Євроstella" Охтирської гімназії продовжують працювати над проектом "Європейський слід в наших містах".

Охтирка - невеликий районний центр, але пройшовши його вулицями, розумієш, що українське коріння тісно поєдналося із європейськими традиціями. Учениці 7 класу Лихман Ангеліна та Андрющенко Вікторія знайшли в історії міста надзвичайну інформацію про візитівку нашого міста. Жителі Охтирки пишаються такою архітектурною пам’яткою, як знаменитий Свято-Покровський кафедральний собор —яскравий взірець українського бароко середини XVIII століття; історико - архітектурна пам'ятка національного значення. Якщо дивитись на нього з висоти пташиного польоту, схожий за формою на корабель завдовжки 24, завширшки 14 і заввишки (без хреста) 30 саженів.

Історія цього храму починається з 1751 року, з того часу, коли надійшов указ Святого Синоду про те, щоб ікону Богоматері, явлену в Охтирці в 1739 році, вважати за чудодійну. Священик Покровської церкви Даниїл Полянський знайшов її в траві поблизу церкви. Чудодійність ікони підтверджується багатьма випадками зцілення, які зафіксовані у «Книзі чудес», яку офіційно створили для фіксування чуда.

Ікона має не тільки духовну цінність, а й художню та мистецьку. Саме завдяки чудодійній іконі Божої Матері в Охтирці розпочали будівництво архітектурної пам`ятки Слобожанщини – Охтирського Покровського собору. Проект Покровського Собору розроблявся в майстерні видатного зодчого Варфоломія Растреллі, архітектора італійського (флорентійського) походження, котрий народився й виріс у Парижі, Франція. І в наш час до Покровського собору приходять тисячі паломників та туристів із всього світу помилуватися памяткою архітектури європейського зодчого. Чи не європейський слід в українському місті?