Відкриваємо Європу разом!

Середа, 23 Травня 2018 Гринкевич Тетяна Романівна Євроклуб "LIFE" м.Самбір Євроклуби Євроклуби
Учні 9 -11 класів провели тиждень підготовки молодших школярів до святкування Дня Європи.

Відкриваємо Європу разом!

Подія, яка зібрала 21 травня біля сотні учнів, вчителів у стінах спеціалізованої школи №8 – святкування Дня Європи.

Ми усі вважаємо себе європейцями, знаходячись у самому центрі Європи, хоча мало хто усвідомлює, що і цьому нам ще треба вчитись і вчитись. Саме навчанню і було присвячене наше свято, адже Європа – це багаторічна історія, досвід, культура, кухня, спорт, політичні, духовні традиції європейських народів, найцінніша скарбниця досягнень та пам’ятників культури.

Гаслом нашого свята були слова відомого французького філософа Фужере де Монброна: «Світ схожий на книгу, і той, хто знає тільки свою країну, пройшов у ній лише першу сторінку», тому учням запропонували ближче познайомитися із культурою, історією, традиціями країн Європи.

В результаті вчилися всі, наскільки цікавими та змістовними були матеріали, підготовлені учнями 9-А, 9-Б, 11класів і вчителями. На учасників чекали мовні столи Бельгії (Олена та Соломія Свідерко), Італії (Зоряна Поточак та Ірина Прухницька), Об’єднаного Королівства (Олександра Яхван, Вікторія Дрібко, Юлія Андраш), Угорщини (Вес Девісон, Максим Писко та Максим Лючинський) із листівками, статуетками, смаколиками та презентаційними матеріалами, вікторини для перевірки знань про ту чи іншу країну. Тут господарі зуміли так представити свої країни і зацікавити учасників вікторинами та запитаннями, що годі було дістатися до самого столу. Не було відбою і від безліч вікторин на знання кухні, культури, мов, ігор, конкурсів на знання прапорів, столиць, футбольних клубів , найшвидшого складання пазлів ЄС, БІНГО, підготовлених і проведених Тетяною Гринкевич та учнями 9-А і 9-Б класів Максимом Яхваном, Віталієм Левковичем, Яриною Кімак, Андрієм Бандрівським, Юрою Поручником, Богданом Франко, Мартою Васильчак, Віталієм Крикуненко, Юлею Кечою, Настею Киричинською, Катериною Вітрук, Вікторією Созанською, Оленою Данилів, Вікторією Павліш.

Над художнім оформленням свята працювали Віра Яковлєва, Наталя Процко, Галина Ковальчук, Вікторія Кузьменко виготовила чудові квітки-відзнаки для організаторів, Софія Ільницька намалювала гарні прапорці для конкурсу.

Не відходили юні учасники і від столів, де їм залюбки розмальовували личка Софія Білінська та Марта Бохонко. Місця для ігор явно не вистачило, тому усі плавно перейшли до спортзалу, де зіграли в ігри з хустою та тунелем ( незамінні атрибути використання освітньої методики Кланзи), Вес Девісон запропонував ігри на вивчення слів, командні та групові руханки.

Як же ж без іще одного атрибуту європейських святкувань Дня Європи - неймовірно популярного танцю «Бельгійки»? Учні та вчителі навчали учасників, а на закінчення дійства станцювали цей запальний танець. Нагородження переможців, спільні фото були незабутнім завершенням святкування Дня Європи. Нашими вдячними учасниками були учні 2-В, 3-А, 3-Б, 5-А, 5-Б, 6-А класів. Можемо віддати їм належне, адже в кінці року хочеться відпочити, а вони провели декілька годин, відгадуючи вікторини, слухаючи розповіді, відповідаючи на запитання, заробляючи бали.

Настрій в усіх був чудовий, приємно було спостерігати за емоціями, які переповнювали зал. Під кінець свята, яке тривало понад 4 години, втому відчували усі, але було відчуття щастя від того, що все вдалося. Кожен присутній пішов додому із пам’ятним подарунком ( а ними були оригінальні сувеніри із Бельгії, Італії, Представництва ЄС у Києві). Кульмінацією свята були кекси з прапорами ЄС, до випікання яких долучилися батьки, вчителі . Навіть п’ятикласниця Софія Ільницька порадувала чудесами кулінарії. Хочеться сказати і про наших волонтерів, які працювали разом з учителями нарівні. Учні 9-А, 9-Б класів, які вперше випробували себе у ролі волонтерів, задоволені від побаченого, адже молодші школярі показали інтерес, знання і бажання пізнавати щось нове.

Приємно, що учні відкриті до нових знань, пізнання і пошуку інформації, адже до цього дня їх готували протягом тижня старшокласники і вчителі , проводячи уроки, під час яких розповідали про ЄС, культуру та традиції. Така співпраця найбільше радує. Волонтерство поширене в світі, допомагати іншим є надзвичайно важливим, тому така співучасть школярів дуже приємна. Ми віримо, що з часом шкільні програми запропонують саме такі предмети школярам.

А ось враження Веса Девісона:

"As an American, it was an amazing experience to see young Ukrainians learn about their idea and their regional as well as global community. I was so excited to see the eagerness that the students had for the quizzes, games, team building activities, and even a traditional European dance! The students of 9th form, 11th form, and a number of teachers all put in a tremendous amount of work to make the event perfect for our school and remind students that there is a bigger world than just Sambir, and that we are all stronger as a global community when we bond together and work together. I was especially delighted to have two students, Maxsym and Maxsym from the 9A class, who traditionally are a bit quieter and reserved, assist me with my station about Hungary. Both boys ultimately ended up running the station completely on their own and engaging their junior peers. It was great to see our students volunteering for their peers and making our School #8 a demonstration of the values and ideals of the European Community!"

"Я був захоплений тим, наскільки учні були готові до вікторин, ігор на створення команди, навіть до традиційного європейськоготанцю. Учні 9 та 11 класів і багато вчителів витратили дуже багато часу, щоби ідеально підготувати цю подію для школи і нагадати учням, що існує більший світ, ніж Самбір, а ми всі є сильніші, будучи громадою, об’єднуючись і працюючи разом. Було чудово спостерігати, як учні стали волонтерами для молодших школярів, показавши, що школа 8 демонструє цінності та ідеї Європейської спільноти."