НЕЙМОВІРНА ЕКСКУРСІЯ ПРО ІСТОРІЮ ПОЛЬСЬКОЇ ГРОМАДИ (євроклуб "Європейська єдність")

  П'ятниця, 31 Травня 2019 Пономарьова Наталія Європейська єдність Кам'янське Євроклуби

У рамках реалізації проекту “Європейська спадщина нашого міста – вивчаємо по-новому!”, що підтримується Представництвом Європейського Союзу в Україні, євроклуб “Європейська єдність” Кам’янської гімназії № 39 провів пішохідну екскурсію “Внесок польської громади в культурний розвиток Кам’янського”.

Готували екскурсію членкині євроклубу: Іванна Баранець, Анастасія Ряба, Діана Єжова, Анастасія Срібненко, Ірина Мельник.

Проведенню екскурсії передувала дуже наполеглива пошукова робота: був розроблений маршрут, досліджені питання щодо “польського сліду” в історії формування промисловості регіону, роль видатного громадянина міста польського походження Ігнатія Ясюковича у розвитку металургійної галузі міста та регіону в цілому.

Мета екскурсії – ознайомлення туристів з основними історико-культурними пам’ятками Кам’янського, які дають цілісне уявлення про специфіку міста та польську громаду.

Обрання євроклубівцями такого туристського маршруту зумовлене передусім значною концентрацією пам'яток польської культурної спадщини саме у нашому місті.

Основна лінія маршруту екскурсії передбачала наступний напрямок переміщення:

  • пам’ятний знак Ігнатію Ігнатійовичу Ясюковичу 
  • Головна контора (заводоуправління)
  • Інженерний клуб ( музей історії ДМК) 
  • Свято-Миколаївський православний собор
  • Народна аудиторія (Академічний музикально-драматичний театр ім. Лесі Українки) 
  • Чоловічагімназія (Технічний ліцей ім. Анатолія Лигуна ) 
  • Жіночагімназія (Технічний ліцей ім. Анатолія Лигуна ) 
  • Римо-католицький костьол Святого Миколая.

Гімназисти із задоволенням поринули у світ історичного минулого, коли народжувалося наше місто, із захопленням слухали екскурсоводів, задавали безліч питань. Ця частина колишньої Верхньої Колонії ніби завмерла у часі й дихає старовиною. Вичурні будинки, що тісняться між собою, показуючи дивовижні фасади, затишні вулички, вимощені бруківкою, разом з величавим католицьким костьолом створили неповторне відчуття, ніби екскурсанти повернулися у часі в ХІХ століття.

У кінці історичної мандівки Старим містом була проведена історична вікторина на кращого знавця історії ріднокраю.

ДОВІДКА. За результатами Всеукраїнського конкурсу проектів євроклуб “Європейська єдність” Кам'янської гімназії № 39 увійшов до 20 євроклубів-переможців. Конкурс проводився в межах Проекту «Інформаційна підтримка молодіжних Мереж ЄС в Україні» за ініціативи Представництва Європейського Союзу в Україні та виконується ГО «Фундація «Відкрите суспільство». Партнерами Проекту є Міністерство освіти та науки України та Міністерство молоді та спорту України. Автори найкращих проектів євроклубів отримали консультаційну та фінансову підтримку для їх реалізації.


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.