НАС ОБ’ЄДНАЛИ ЄВРОПЕЙСЬКІ ЦІННОСТІ ТА ЛЮБОВ ДО УКРАЇНИ

  Середа, 29 Січня 2020 Паустовський Віктор Олександрович Шкільний європейський клуб "Єдність" Сухополов'янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Чернігівської обласі с. Сухополова Прилуцького району Євроклуби

У грудні 2019 року учні Сухополов’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів, члени європейського клубу "ЄДНІСТЬ" під керівництвом Паустовського Віктора здійснили візит до м. Львова та польських міст Перемишля, Кракова та Велички з метою реалізації освітнього проекту «Ми – громадяни європейської України».

У Львові школярі ознайомилися з культурною спадщиною міста, місцями, які пов’язані з боротьбою за громадянські права львів’ян у 1918 р., 20-х рр. ХХ ст. та під час Другої світової війни. Перетнувши україно-польський кордон, учасники візиту потрапили до Перемишля, що у Підкарпатському воєводстві.

Перемишль тривалий час було українським містом та має потужну українську громаду, яка відкрила церкви, культурні осередки та школи. Про життя української громади нам розповіли громадські діячі в Українському «Народному домі», який був заснований ще у 1901 році. Так, як метою візиту було знайомство з роботою школи з українською мовою навчання, то відбулася зустріч-знайомство з колективом Комплексу загальноосвітніх шкіл № 2 імені Маркіяна Шашкевича в Перемишлі.

Педагоги і учні розповіли про історію заснування свого навчального закладу, що бере початок з 1911 року, видатних особистостей, які навчалися тут та традиції сучасного життя школи. Школярі дізналися, як операція «Вісла» 1947 року вплинула на життя української громади та функціонування української школи у Перемишлі.

Старшокласники Теодор та Максим провели екскурсію видатними місцями міста, які пов’язані з українцями та періодом німецької окупації, Голокостом. Під час відвідування школи презентували Прилуцький район Чернігівської області та науково-дослідницьку роботу «Герб Прилуччини – символ, що об’єднує народи та епохи», над якою працює член Малої академії наук Кошуашвілі Марія. Також було проведено круглий стіл запитань і відповідей, щоб зібрати матеріали для науково-дослідницької роботи «Україномовні школи в Польщі – осередки формування національних цінностей». Інформацію підготували учасники візиту Тихонов Владислав, Горбач Юлія, Котеленець Євгенія, Кошуашвілі Марія та Валько Олексій, який презентуватиме роботу на засіданні Малої академії наук.

Також колективу української школи у Перемишлі було запропоновано долучитися до освітнього проекту «Ми – громадяни європейської України». З цією метою було проведено тренінг з громадянської освіти «Я маю громадянську позицію» для старшокласників.

За результатами візиту було досягнуто угоди про співпрацю між Сухополов’янською ЗОШ І-ІІІ ступенів та Комплексом загальноосвітніх шкіл № 2 імені Маркіяна Шашкевича в Перемишлі. Для знайомства з світовою спадщиною ЮНЕСКО в Польщі було здійснено візит до Кракова та соляних шахт у Величці.

У Кракові відбулася зустріч зустріч з архітектором українського походження Яном Павліцьким, який провів ексурсію містами та розповів про життєвий і творчий шлях свого діда Адама Сталони-Добжанського видатного польського художника, графіка, реставратора пам'яток мистецтва, професора Краківської Академії мистецтв, який народився на Чернігівщині та жив у Кракові.

Матеріали зібрані під час візиту презентуються перед колективами шкіл-партнерів, які є учасниками освітнього проекту «Ми – громадяни європейської України».


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.