Онлайн-марафон #WikiGap

  Четвер, 02 Квітня 2020 Яковлева Наталія Миколаївна Team Europe Kharkiv Харків Team Europe

Закінчився онлайн-марафон #WikiGap, який мав на меті зменшити гендерний розрив і покращити висвітлення значимих жінок у Вікіпедії та проводиться Вікімедіа Україна / Wikimedia Ukraine разом із Посольством Швеції в Україні.

В рамках цього марафону нашим відомим харківським вікіпедістом Сергійєм Петровим і створеня стаття про експертку Team Europe Kharkiv.

Ориганіл статті можна знайти за посиланням.

 

Наталія Миколаївна Яковлева — українська громадська діячка, підприємиця, бізнес-тренерка, фахівець з підбору персоналу, співзасновниця волонтерської групи Help Army та благодійного фонду «Харків з тобою», учасниця команди Team Europe, директорка рекрутингової агенції «Експерт-Плюс».

Вона двічі хворіла на рак молочної залози. Після того, як вдруге поборола рак, активно пропагує необхідність якнайшвидшого звертання до лікарів та позитивного мислення.

 

Дитинство провела у робітничому селищі, де добували сурму, через що там був високий рівень радіоактивності. У той час її батьки постійно їздили на заробітки.

Наталія Яковлева переїхала до Харкова у 1988 році. Вона закінчила Харківський політехнічний інститут, здобувши фах інженера-механіка та викладача вищої математики. Пізніше вона здобула психологічну освіту.

У 1995 році вона створила та очолила рекрутингову фірму «Експерт-Плюс», яка займається пошуком та підбором персоналу.

Після початку війни на сході України Наталія Яковлева стала волонтером допомоги українським військовим, стала співзасновницею та координатором волонтерської групи Help Army, в якій вона займалася, зокрема, питаннями фандрейзингу. Також вона стала співзасновницею благодійного фонду «Харків з тобою».

У вересні 2014 року вона була співорганізатором Форуму солідарності волонтерів у Харкові.

З 2014 року Наталія Яковлева займається пропагуванням ідеї періорієнтації бізнесу на європейський ринок та сама веде активну міжнародну діяльність. Тоді ж, 2014-го, на роботу з українськими компаніями, які шукають іноземних інвесторів чи партнерів, переорієнтувала й свою компанію Також вона у 2015 році була в команді організаторів форуму для жінок-підприємниць «Українки в бізнесі: власна справа — розвиток та успіх»

У 2015 році була провідним тренером проекту «Станція успіху», а у 2016—2017 роках бізнес-тренером проету «Новий відлік», які були покликані допомогти внутрішньо переміщеним особам з окупованих Криму та Донбасу розпочати власний бізнес.

Вона була серед команди організаторів фестивалю «Перлини Слобожанщини. Аланські витоки», який відбувся у вересні 2016 році в смт Верхній Салтів на Харківщині.

З 2015 року Наталія Яковлева займається програмами міжнародних стажувань для українських підприємців. З 2016 року вона є членом команди, експертом проекту Team Ukraine, який направлений на створення умов для українського бізнесу виходу на європейські ринки. Активно займається запрошенням іноземних експертів для консультування українських компаній та організацією стажувань українських підприємців за кордоном. Так, у 2016 році її клієнтами були харківські поліграфічні підприємства, а під час керівництва Харківським національним університетом радіоелектроніки Едуарда Рубіна вона допомагала налагоджувати університету міжнародну співпрацю.

Неодноразово виступала експерткою та коментаторкою для харківських та українських ЗМІ у питаннях щодо актуальних тенденцій на ринку праці та рівня її оплати.

Боротьба з раком

У 2008 році Наталія Яковлева, якій було на той час 38 років, самостійно діагностувала у себе рак молочної залози, знайшовши у себе пухлину розміром близько 2 см. Вона відразу пішла до лікарів, які діагностували другу стадію раку. Вона згадує, що буквально увірвалася до онкоцентру зі слова, що є проблема і давайте і лікуватися. Потім її прооперували в Інституті медичної радіології імені С. П. Григор'єва НАМН України, а курс хіміотерапії проходила в Харківському обласному онкодиспансері. На той час вона вирішила приховати свою хворобу, оскільки в суспільстві тема раку була табуйована, — нібито Наталія поїхала за кордон.

У червні 2019 року, у 49 років, коли пройшло вже понад 10 років після минулої операції, вона знову у себе побачила ознаки раку молочної залози. По поверненню до Харкова пішла на діагностику, після чого був призначений курс лікування, яке проходило в Харківському обласному онкоцентрі. У липні 2019 року на лікування Наталії було оголошено збір коштів. Завдяки ним вона має достатньо коштів на подальше лікування. Наприкіці 2019 року стало зрозуміло, що Наталія поборола рак, проте курси хіміотерапії ще тривають.

У січні 2020 року Наталія Яковлева почала публічно говорити на тему раку. Стала консультувати інших хворих на рак, зокрема, рекомендує читати позитивні книжки та тверезо оцінювати ситуацію. Вона пропагує ідею, що рак виліковний, але слід не боятися лікарів і звертатися до них якнайшвидше. У січні 2020 року під час Вертеп-фесту взяла участь у показі автентичних українських народних костюмів з колекції Ірини Маркевич.

Також у 2019 року вона започаткувала проєкт «Лікарняна бібліотека» для пацієнтів Харківського обласного онкологічного центру, які лягають в лікарню на операції та тривалі курси хіміотерапії. Загалом встановили кілька мінібібліотек. А ідею підхопили в інших медичних закладах

Особисте життя

Наталія Яковлева займається спортом, веде здоровий спосіб життя. Заміжня, має двох дочок. За своє життя відвідала 40 країн на тьох континентах.

У 2010 року, після одужання Наталії, захворів на рак її батько, а у 2012 році він помер. Її мати живе у невеликому містечку на Луганщині.

Відзнаки


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.