Євроклуб «Єдність» вивчав історію української громади у Польщі

  Вівторок, 03 Листопада 2020 Паустовський Віктор Олександрович Шкільний європейський клуб "Єдність" Сухополов'янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Чернігівської обласі с. Сухополова Прилуцького району Євроклуби

20 жовтня учасники проекту «Ми – громадяни європейської України», що реалізується за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні , презентували наукове дослідження «Україномовні школи в Польщі – осередки формування національних цінностей» для учнів своєї школи та шкіл-партнерів.

Ще в грудні 2019 року учні Сухополов’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів здійснили візит до польських міст Перемишля та Кракова з метою започаткування співпраці з колективом Комплексу загальноосвітніх шкіл № 2 імені Маркіяна Шашкевича в Перемишлі для спільної реалізації освітнього проекту «Ми – громадяни європейської України». Учасники проекту дослідили, що Перемишль у Підкарпатському воєводстві має потужну українську громаду, яка відкрила церкви, культурні осередки та школи. Про життя української громади нам розповіли громадські діячі в Українському «Народному домі», який був заснований ще у 1901 році. Педагоги і учні Комплексу загальноосвітніх шкіл № 2 імені Маркіяна Шашкевича в Перемишлі розповіли про історію заснування свого навчального закладу, що бере початок з 1911 року, видатних особистостей, які навчалися тут та традиції сучасного життя школи. Школярі дізналися, як операція «Вісла» 1947 року вплинула на життя української громади та функціонування української школи у Перемишлі. Старшокласники провели екскурсію видатними місцями міста, які пов’язані з українцями та періодом німецької окупації, Голокостом.

Під час відвідування школи було проведено круглий стіл запитань і відповідей, щоб зібрати матеріали про життя української громади Польщі та діяльність школи з українською мовою навчання. Зібрані матеріали учнями було систематизовано у науково-дослідницьку роботу «Україномовні школи в Польщі – осередки формування національних цінностей». Також було проведено тренінг з громадянської освіти «Я маю громадянську позицію» для старшокласників. Також учні долучилися до акції «Подаруй книгу та розкажи про Україну Європі». За результатами візиту було досягнуто угоди про співпрацю між Сухополов’янською ЗОШ І-ІІІ ступенів та Комплексом загальноосвітніх шкіл № 2 імені Маркіяна Шашкевича в Перемишлі. У Кракові відбулася зустріч з архітектором українського походження Яном Павліцьким, який провів ексурсію містами та розповів про життєвий і творчий шлях свого діда Адама Сталони-Добжанського видатного польського художника, графіка, реставратора пам'яток мистецтва, професора Краківської Академії мистецтв, який народився на Чернігівщині та жив у Кракові.


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.