Євроклубці з "Сучасника" створюють... ескізи пам'ятників

  Субота, 19 Червня 2021 Чирва Валентина Василівна Євроклуб "Сучасник" Кам'янське Євроклуби

Частину літніх канікул євроклубівці гімназії 12 м.Кам'янського присвятили реалізації краєзнавчого проєкту, який став можливим за підтримки ГО "CRISP" з Берліна. Та подискутували з видатним скульптором Гарніком Хачатряном.

Саме ця громадська організація запронувала школярам за допомогою інноваційної методики Memory Wolk дослідити місця пам'яті у своєму місті та порівняти, як до збереження історичної пам'ятті ставляться в європейських країнах. Участь в проєкті допомогла євроклубівцям по-новому поглянути на місцеві пам'ятники.

Євроклубівці зустрілися з відомим скульптором, почесним громадянином Кам'янського Гарніком Хачатряном і навіть подискутували про те, якими мають бути скульптури у місті.

А ще - спробували створити проєкти власних памятників, які б прикрасили наше місто. Зокрема, діти представили проєкти пам'ятника родині, скульптуру, присвячену музиці у вигляді рояля, пам'ятник переможцям у вигляду кубку - діти вважають, що треба ставитись до життя як переможці, памятник учасникам Революції Гідності, а також - ще один пам'ятник Тарасові Шевченку у Кам'янському (до речі, у Камянському вже є пам'ятник Кобзареві саме авторства Г.Хачатряна). А як треба ставитись до пам'ятників епохи тоталитаризму? У дискусії на цю тему думки відомого скульптора Гарніка Хачатряна та євроклубівців розійшлися: чи треба ці скульптури зберігати? чи використовувати досвід Європи та створювати окремі музеї пам'ятників тоталитаризму?

Ви як гадаєте?

Гарнік Хачатрян зазначив, що такі зустрічі з молоддю є дуже корисними, надихають його як митця на нові авторські роботи.

І це означає, що у нашому місті та Україні загалом буде більше цікавих мистецьких проєктів.

Саме такі проєкти допомагають навчитися співпрацювати, розуміти виклики сучасності та краще розуміти один одного, не зважаючи ні на що!


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.