Життя у згоді з довкіллям

  Субота, 25 Вересня 2021 Яковлєва Тетяна Вадимівна "Країнами та континентами" Миколаїв Євроклуби

Такий проєкт проводять євроклуб «Країнами та континентами» у партнерстві з миколаївським молодіжним євроклубом «Діалог», який виграв у конкурсі проєктів Представництва Європейського Союзу в Україні. Ми обрали тему екології, тому що це надзвичайно актуально.

2021 рік визнано роком екології, бо її збереження – це збереження планети і людства в цілому. Забруднена атмосфера, закислені озера, вирубка лісів, загазоване повітря впливає на здоров’я людей, екологічні конфлікти: кожний четвертий вид флори і фауни з Червоної книги перебуває під загрозою зникнення: земноводні – 40%, хвойні дерева – 34%, рифові корали – 33%, акули і скати – 31%, деякі ракоподібні – 27%, ссавці – 25%, птахи – 14%. Є багато факторів, які підштовхують наш світ до екологічної катастрофи.

Щоб врятувати нашу планету, було розроблено Європейський Зелений Курс (European Green Deal). Європейський Зелений Курс є дорожньою картою заходів, які перетворять Євросоюз на ефективну, стійку та конкурентоспроможну економіку, визначать засоби перетворення Європи на перший у світі кліматично нейтральний континент до 2050 року, стимулюючи розвиток економіки, покращення здоров’я та якості життя людей, а також трансформують кліматичні та екологічні виклики на можливості у всіх сферах та політиках ЄС, гарантуючи справедливий та інклюзивний характер зеленого переходу. 

А що можуть діти і молодь зробити у цьому напрямку? По-перше, навести порядок біля своєї школи, свого будинку, на вулицях свого міста. Ми це робимо постійно, але у Всесвітній день прибирання ми теж долучилися до цього. Ще до початку такого загального Всесвітнього прибирання, ми зробили відеоролік, в якому розповіли про загальні екологічні проблеми, закликали всіх до активних дій по їх вирішенню. А ще ми запланували зустріч з владою нашого міста.

До речі, ще у 2019 році учні нашої школи посіли друге місце в реалізації екологічного проекту із сортування відходів «Let's Do It, Ukraine - school recycling».

Також ми провели конкурс малюнків серед учнів нашої школи. Стан навколишнього середовища, екологія, здоров’я і життя людини тісно взаємопов’язані. А чи може щось зробити маленька дитина і учнівська молодь по збереженню довкілля? Здається, щось можуть. Малечі краще робити це через малюнки. Ось такий конкурс малюнків «У згоді з довколишнім середовищем» ми і провели. Переможцями стали: Євдокимова Ангеліна ( 8 років), Шепітко Лілія ( 8 років), Хоменко Анна (9 років), Горновська Вероніка (6 років), Слабенко Діана (6 років). Всі учасники конкурсу отримали сувеніри, які надали нам Представництво ЄС в Україні та команда Євроквізу.

Коли дитина, під час роботи над малюнками, разом з батьками, осмислює екологічні проблеми і відображає їх у своїх малюнках, вона виросте захисником природи і екології. Ми створили лялькові вистави-сторітелінги до екодат: Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, Міжнародного дня безпритульних тварин, Всесвітнього дня охорони місць проживання, зняли ролик на тему до Всесвітнього дня прибирання (відзначається у третю суботу вересня). А потім всі учні вийшли прибрати свою країну, свій край, свою школу. Зняли сторітелінг на тему «До Всесвітнього дня охорони середовища проживання». З використанням методу люди-ляльки. Всі ролики-сторітелінги розміщено у Фейсбуці, показано учням школи, розміщено на сайті школи. Ми розробили євроековікторини, і запропонували взяти участь в цих вікторинах учням нашої школи, шкіл міста Миколаєва та учням шкіл України. Вже долучилися хлопці і дівчата з Київської області, міст - житомира, Харкова, Бердичева, Покрова, Маріуполя. Нам усім небайдуже становище екології в країні, Європі, на планеті.

Давайте разом опікуватися екологією, природою рідного краю.

Відео


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.