Перший #EduTalkKyiv: молодь обговорила виклики міжнародної освіти та самореалізації в Україні

Четвер, 08 Лютого 2018 Руденко Ольга Анатоліївна Асоціація випускників EU Study Days Київ м.Київ Єврошколи Єврошколи
Понад 60 представників молоді, викладачі та професіонали із різних сфер провели разом недільний вечір 4 лютого за першою дискусією #EduTalkKyiv «Точка (не) повернення: лишатися в Україні чи виїжджати?» за участі членів Асоціації випускників Школи європейських студій та асоціації «Професійний уряд»(PGA).

Чому саме таку тему було обрано? За даними останніх соціологічних опитувань значна кількість молодих українців прагне виїхати з України тимчасово або назавжди. У кожного для цього є свої причини. З іншої сторони, після Революції гідності сотні і тисячі молодих українців стали повертатися в Україну після навчання і стажування у країнах ЄС та США. Саме тому за ініціативи одного з випускників EU Study Days Василя Бабича, члена правління Асоціації «Професійний уряд», і був організований цей захід, формат якого ми будемо продовжувати і надалі.

Спікерами заходу стали випускники EU Study Days, різних навчальних програм європейських вищих навчальних закладів та американських програм стажування, що дало їм можливість отримати знання та досвід роботи закордоном і тепер використовувати його в Україні.

Захід складався з 2 тематичних блоків. Спікерами першої дискусії були: Юнна Гейдор і Ольга Гвоздьова- випускниці Коледжу Європи та програми EU Study Days, Володимир Гушулей - випускник Єнського університету ім. Фрідріха Шиллера, Естонської школи дипломатії та Коледжу Європи, а також Артем Шаіпов – випускник Кембриджського університету, голова правління Асоціації PGA та Христина Рибачок – випускниця Центрально - Європейського університету та програми EU Study Days, членкиня правління PGA. Вони поділилися історіями вступу до кращих університетів Європейського Союзу, порадами щодо вибору спеціальності, а також лайфхаками про здобуття стипендії.

У другому блоці спікери акцентували увагу на досвіді, отриманому в Сполучених Штатах Америки. Відтак, Діана Даюб розповіла про програму Humanity in Action Congressional Fellowship, Віталій Шарлай ділився досвідом про International Visitor Leadership Program, а Вікторія Вдовиченко про своє стажування за програмою Professional Fellows Program. Учасники заходу дізналися не лише про те, який неймовірний досвід роботи можна отримати на таких програмах стажувань, але й найважливіше - як вони здобували таку можливість та що їх надихнуло на цьому шляху.

Дуже цінно було почути і про робочі та неформальні нюанси, політичну ситуацію, суспільні настрої, які були в країні на той момент. Про це ви не прочитаєте на сайті чи в описі програми. Це те, що можна отримати лише з досвідом, або почути з перших вуст на нашому заході. Зустріч закінчилася насиченим обговоренням та сесією запитань-відповідей, що стало поштовхом  для старту нових ідей та тем для наступних дискусій.

Дякуємо нашим партнерам - асоціації «Професійний уряд»(PGA) за співорганізацію заходу та логістичному партнеру зі символічною назвою ПеремогаSpace за підтримку. Далі буде.

Більше про захід і спікерів у події на Facebook: https://www.facebook.com/events/192112818041445/

Відеозапис події: https://www.youtube.com/watch?v=G26OB317KCw&feature=youtu.be