У кам'янській школі співпрацюють з європейцями

  Понеділок, 12 Березня 2018 Чирва Валентина Василівна Євроклуб "Сучасник" Кам'янське Євроклуби

Тенденція співпраці шкіл з громадою та громадськими організаціями з’явилась в нашій країні відносно недавно, але цей напрямок діяльності зразу отримав багато прихильників і набув різних форм.

Так, середня загальноосвітня школа №12 в м. Кам’янське через таку співпрацю з фундаціями та центрами України намагається привити молоді навички свідомого ставлення до проблем школи, мікрорайону, міста, України і світу взагалі. Цій меті підпорядковано і проект «Quovadis, Europe?», який реалізується за підтримки Фонду EVZ «Пам`ять, відповідальність та майбутнє», Міністерства закордонних справ Німеччини і Фонду ім. Роберта Боша. Організаторами проекту є ГО «МІКС», NGO«CulturegoesEurope» та NGO«AcademyofInnovation».

Підвищення обізнаності про наслідки радикальних рухів, викриття нереалістичних популістських висловлювань та пропонування альтернативних варіантів суспільного розвитку - це завдання майбутніх лідерів. Щоб досягти позитивних змін, потрібно мати цілісну картину того, що відбувається у світі. Саме тому учні школи – члени євроклубу «Сучасник» та лідери самоврядування - прийняли участь в цьому проекті, спрямованому на підготовку молоді, здатної до діалогу та набуття життєвих компетенцій. За планом проекту, перша зустріч відбулася у серпні 2017 року у м. Веймар (Німеччина) та мала на меті ознайомити учасників з поняттями європейських цінностей та демократії. Друга зустріч проводилась у м. Дніпро. 21учасник з України, Німеччини та інших країн познайомились з реаліями нашого регіону, отримали неупереджену інформацію про стан речей в України та розвинули свої підприємницькі навички. Водночас молодь вчилась мистецтву публічних виступів, менеджменту, створенню бізнес-планів та працювала над ідеями спільних бізнес-проектів.

Всі форми роботи забезпечували учасників навичками та компетенціями для того, щоб брати участь у створенні суспільства взаємної поваги, миру, справедливості та прогресу. Наприкінці зустрічі всі її учасники зробили фото на згадку з консулом Германії в м. Дніпро Вольфгангом Мессінгером. Також учениці 8 класу Тарасова Ольга та Пойда Вікторія разом з іншими учнями регіону співпрацювали з фаховими тренерами організації «ViUnga «Ми – молодь» (м. Стокгольм). Представниці Швеції представили досвід створення молодіжних громадських організацій в їх країні, розповіли про етапи їх створення, про співпрацю ГО з державними органами влади. Нещодавно на базі закладу відбувся міський семінар для лідерів євроклубів, де обговорювались можливості урізноманітнення шляхів співпраці з громадою.

Директор школи Запорожець А. А. презентувала досвід закладу в контексті співпраці з громадськими організаціями Італії та Естонії. Учасників семінару через скайп привітали учні та вчителі школи – партнера «Престиж» з м. Рим. Методист департаменту з гуманітарних питань Згама Т. П. зазначила, що проблема співпраці шкіл з громадою є невід’ємною складовою в процесі формування наскрізних навичок та вмінь сучасного школяра, здатного провадити діяльність в непередбачуваних обставинах, які можуть постати перед ним в житті. Вона підкреслила важливість проведення таких заходів в контексті переймання найкращого досвіду країн Європи та подякувала за активну працю педагогам школи (відзнака від ГО «ЕдКемп Україна», грамота від ГО «Лелека. Фронтові волонтери», подяка від ГО AmnestyInternational, ІІ місце в обласному проекті « З любовю до Батьківщини в європейській спільноті» від ДДЮЦМС, подяка від благодійного фонду «Допомога заради майбутнього», волонтерські акції з ГО МІКС, «Серце до серця», «Овес», «Світ О’Світ», фундацією соціальних інновацій «З країни в Україну» та т.ін.).

Про цікаві ініціативи в сфері співпраціз громадою детально розповідали керівник євро клубу «Сучасник» Чирва В.В., представники батьківської громади та члени учнівського самоврядування школи. Сподіваємося, що в подальшому цей досвід набуде розповсюдження в місцевих громадах, об’єднуючи молоде та більш старше покоління для впровадження ініціатив та проектів в різних сферах життя рідного міста: спорт, туризм, культура, екологія, благодійність тощо.


Інші новини

© 2015—2024 Представництво Європейського Союзу в Україні. Всі права застережено.